Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Mobilitzacions a Andorra contra l'augment de preu dels lloguers de pisos

Mobilitzacions a Andorra contra l'augment de preu dels lloguers de pisos

Aquest dimarts i dimecres s'ha fet una acampada per denunciar el desajustament entre els arrendaments i els salaris. Els convocants exposen que la situació porta alguns residents a traslladar-se a les parròquies altes o bé a la Seu d'Urgell
Acampada a Andorra la Vella contra els augments dels lloguers de pisos (Foto: ACN)
28/06/2018 10:20

La plaça del Poble d'Andorra la Vella ha acollit, entre aquest dimarts i dimecres, una acampada per protestar per l'augment de preu dels lloguers de pisos que s'ha experimentat al Principat al llarg dels darrers mesos. Després de finalitzar l'acció, els organitzadors calculen que hi han participat unes 800 persones al llarg de les 24 hores que ha durat.

La mobilització havia estat convocada per la Unió Sindical (USdA), el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT) i Podem Andorra, amb l'objectiu de reivindicar el dret a un "habitatge digne", que apareix esmentat a l'article 33 de la constitució andorrana. Com a mesura concreta, els organitzadors reclamen que el Govern estableixi un límit del preu que poden cobrar els propietaris pel lloguer d'un pis, i que sigui de 7 euros per metre quadrat al mes. Això, per a un pis de 75 m2, equivaldria a 525 euros/mes. Alhora, proposen que la resta de diners fins arribar al valor total del contracte d'arrendament es gravi via impostos.

El manifest que es va llegir durant l'acampada denuncia que la situació afecta especialment joves del país que volen emancipar-se i persones jubilades que no tenen prou recursos per fer front a aquesta despesa. A més a més, han destacat el fet que l'increment dels lloguers està provocant un fet que no es produïa des d'abans de la crisi com és que alguns residents a Andorra optin per anar a viure a la Seu d'Urgell, amb l'objectiu de trobar habitatges més assequibles.

El secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, ha declarat a l'ACN que l'elevat preu del lloguer d'habitatges a Andorra genera una situació "molt greu", amb la qual cosa considera que cal una "solució ràpida al problema". Pel que fa a la llei òmnibus d'habitatge que el Govern andorrà va presentar la setmana passada, Ubach creu que pot tenir efectes "en quatre o cinc anys" però que ara mateix calen mesures amb efecte imminent. Aquesta nova llei preveu la creació d'un registre de pisos buits al qual s'hauran d'inscriure obligatòriament els seus propietaris, que hauran de pagar un impost anual de 5,05 euros per metre quadrat si el tenen buit i no el volen llogar. Ubach també ha criticat el fet que hi hagi propietaris que aprofitin la renovació dels contractes d'arrendament per demanar increments en el preu que, segons ha dit, oscil·len entre els 400 i els 600 euros al mes.

Preparen més accions

Entre els assistents a l'acampada hi havia l'Adrià Ortún, de 23 anys i que va marxar de casa en complir la majoria d'edat. En el seu cas, ha pogut constatar com el preu del lloguer és cada cop més car i ha explicat que "l'única solució es anar a viure a Canillo, Ordino o alguna parròquia més alta, però això implica haver de tenir un cotxe". En aquest sentit, ha afirmat que només hi ha dues opcions: "O bé es puja el salari, o bé es baixa el lloguer". De la seva banda, el president de Podem Andorra, Joan Seguí, ha destacat que un dels objectius de l'acampada és "conscienciar la gent que ha de sortir al carrer" per defensar els seus drets. Per això, han avançat que ja preparen noves mobilitzacions de cara al setembre si no hi constaten una moderació de preus dels lloguers.

En el marc de l'acampada també s'ha iniciat una recollida de signatures per aconseguir que arribin al Consell General dues iniciatives legislatives populars que tenen a veure amb la responsabilitat política i el sistema electoral. A més, el secretari general de l'USdA ha mostrat el seu desacord envers les xifres estadístiques publicades aquest dilluns sobre el preu de compra d'habitatges i del sòl de béns transmesos, que es va situar al 2017, de mitjana, en 2.014 euros, un 2,3% més respecte un any abans. Ubach creu que aquests valors són "molt baixos" i que, d'acord amb el que s'està pagant realment, se'ls hi hauria de sumar "uns mil euros més".

Mostrar formulari de contacte