Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Montferrer acull un concert de cançons eròtiques i de carnaval del Pirineu d'abans

Montferrer acull un concert de cançons eròtiques i de carnaval del Pirineu d'abans

L'acte, del grup "Fem l'Arruix", es podrà escoltar diumenge a les 6 de la tarda
Fent l'Arruix
31/01/2008 12:15

Algunes de les més eròtiques i carnavalesques cançons populars del Pirineu es podran tornar a escoltar aquest diumenge a Montferrer en les veus de Josep Lizandra i Rafel Llobet, dos reconeguts músics de la Cerdanya i l’Alt Urgell que s’han unit per formar el grup Fent l’Arruix. El concert tindrà lloc diumenge a partir de les 6 de la tarda a la sala de l’Ajuntament de Montferrer i Castellbò, a la Trobada.

Lizandra i Llobet han triat una desena de cançons satíriques i eròtiques que s’han cantat al Pirineu des de temps molt reculats, moltes de les quals, però, havien anat quedant en l’oblit. Entre aquestes cançons hi ha Camadegat, La Margarideta, El pobre banya, Els tres garberets, La ballarusca, El llodrigó, La Francisqueta o Reputicanticus, una curiosa peça musical en què es barregen tres llengües: català, castellà i llatí. “La primera vegada que vaig sentir el Reputicanticus el cantava, ja fa molts anys, un home gran de Mussa mentre anava fent una paret de pedra seca”, recorda Josep Lizandra. Aquest exemple servei per il•lustrar la popularitat i, alhora, l’antiguitat de les cançons del repertori del concert.

Tot i que Lizandra i Llobet ja han actuat junts en ocasions anteriors de manera puntual, el concert de diumenge a Montferrer serà el primer que oferirant constituïts amb el nom Fent l’Arruix. “Fer l’arruix” és l’expressió que els caçadors d’una part del Pirineu –Cerdanya, l’Alt Urgell i Andorra, bàsicament- fan servir per a l’acció de fer fresa al bosc amb l’objectiu d’aixecar la caça. “Nosaltres, a la nostra manera, també fem soroll per animar la gent”, explica Josep Lizandra.

Amb aquest concert, les institucions organitzadores –Ajuntament de Montferrer i Castellbò i Consell Comarcal- volen contribuir a recuperar i difondre el patrimoni etnomusical de l’Alt Urgell.

Mostrar formulari de contacte