Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Mor Jordi Pere Cerdà, una figura clau per mantenir la cultura i la identitat catalana al Rosselló

Mor Jordi Pere Cerdà, una figura clau per mantenir la cultura i la identitat catalana al Rosselló

13/09/2011 18:28

Aquest diumenge, 11 de setembre, ha mort el poeta Jordi Pere Cerdà (Antoni Cayrol era el seu veritable nom). L'enterrament està previst que es faci en la més estricta intimitat. Pere Cerdà ha estat una de les figures clau per mantenir la cultura i la identitat catalanes del Rosselló al segle XX. Segons informa el diari digital Vilaweb, el 1986 la Generalitat li va atorgar la Creu de Sant Jordi i el 1995 Òmnium li va concedir el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. La seva obra literària també va ser reconeguda amb el Premi nacional de Literatura el 1999.

Jordi Pere Cerdà va néixer a Sallagosa (Alta Cerdanya) el 1920. De ben jove va ser un activista polític i va fer una gran feina durant la Segona Guerra Mundial a la frontera, ajudant a passar persones perseguides pel nazisme cap al sud i persones perseguides pel feixisme cap al nord. Després, durant les dècades dels seixanta i setanta va obrir una llibreria a Perpinyà, al mateix espai on ara hi ha la Llibreria Catalana.

En l'àmbit literari, més enllà de la seva producció poètica, Jordi Pere Cerdà també va conrear el teatre i va recuperar una part de les rondalles tradicionals de la Cerdanya.

Mostrar formulari de contacte