Neix el primer exemplar de linx del Pirineu català en més d'un segle
Els pares del cadell viuen des de fa onze anys a la reserva de MónNatura Pirineus, on van ser traslladats des de Galícia. L'any 2016 el Govern espanyol va plantejar alliberar-ne a l'Aran, però es va descartar pel risc que suposa per a la ramaderia
El Centre de recuperació de fauna de MónNatura Pirineus, a Son (Pallars Sobirà), compta des de fa dos mesos amb un exemplar de linx europeu o boreal, espècie que ara fa més d'un segle s'havia extingit del Pirineu català. L'animal, que es troba en perfecte estat de salut, va néixer el passat 28 de maig, és un mascle i actualment pesa uns 800 grams, tot i que en edat adulta pot arribar als 30 quilos. Els pares del cadell són dos linxs que van néixer en captivitat el maig del 2008 en un zoològic de Galícia i van ser traslladats a aquesta reserva del Pallars l'agost del mateix any.
Miquel Rafa, director de Territori i Medi Ambient de la Fundació Catalunya La Pedrera, ha dit a l'ACN que consideren important aquest naixement perquè pot ajudar a reforçar la tasca d'educació ambiental que es fa en aquest centre. De fet, els pares d'aquest cadell ja fa onze anys que viuen en aquest espai i els cuidadors reconeixen que el naixement ha estat "una sorpresa", perquè pensaven que la femella tenia problemes de fertilitat. Ara, el pare i la mare viuen físicament separats i no s'espera que en un futur tornin a criar.
Tanmateix, de moment es descarta deixar exemplars en llibertat, en un moment en què l'alliberament de fauna salvatge està generant un notable rebuig de la població autòctona. L'any 2016, el Ministeri espanyol de Medi Ambient va proposar alliberar tres linxs a la Val d'Aran, en col·laboració amb el Conselh Generau, però finalment el govern aranès ho va descartar per la manca de consens amb els ramaders, davant el risc que augmentessin els ja existents atacs al bestiar per part d'animals salvatges.
Divulgació escolar
Els darrers onze anys, més de 100.000 persones han visitat el centre de Fauna de MónNatura Pirineus i han pogut conèixer la parella de linxs que ara ha procreat. La cria de moment no té nom, però tot coincidint amb l'inici del curs escolar s'iniciarà una campanya d'educació ambiental amb les escoles de la comarca i els seus alumnes seran els encarregats de batejar-la. A l'Alt Pirineu, i especialment al Pallars Sobirà, el linx rep la denominació pròpia de gat-i-llop.
Rafa ha sentenciat que "aquest linx serà un perfecte ambaixador d'aquesta espècie i recordarà als visitants el paper que van tenir en un passat als boscos del Pirineu".