Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Quinze municipis de l'Alt Pirineu opten a un programa d'habitatge adaptat a les necessitats del món rural

Quinze municipis de l'Alt Pirineu opten a un programa d'habitatge adaptat a les necessitats del món rural

A l'Alt Urgell s'hi han inscrit Peramola i Josa i Tuixén. El Departament de Territori i Sostenibilitat vol incentivar la rehabilitació del parc desocupat dels pobles perquè persones i famílies s’hi instal·lin com a primera residència
Municipis que opten al programa d'habitatge del Departament de Territori i Sostenibilitat (Mapa: DTES)
23/02/2021 11:20

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha tancat el període d'inscripció per participar al Programa de mobilització de l'habitatge en el món rural. Un total de 50 municipis s’han interessat en acollir les proves pilot, dels quals se n'escolliran 3 de l'Alt Pirineu, on s'han presentat 15 sol·licituds. Els municipis que hi opten tenen una població total de 9.213 persones i ocupen una superfície de 169.909 hectàrees.

El municipi més petit que hi vol participar és el de Josa i Tuixén, a l'Alt Urgell, amb 106 habitants, mentre que el més gran és el Pont de Suert, a l'Alta Ribagorça, que en té 2.220. També hi han presentat sol·licituds Peramola (Alt Urgell) i Lles de Cerdanya i Prats i Sansor, a la Cerdanya. Al Pallars Jussà s'hi han inscrit Isona i Conca Dellà i la Torre de Cabdella; i al Pallars Sobirà, Alins, Alt Àneu, Baix Pallars, Lladorre, Soriguera, Sort i la Guingueta d'Àneu. També hi concorre Vilamòs (Val d'Aran).

El Programa de mobilització de l’habitatge en el món rural té com a objectiu facilitar que les persones i les famílies puguin instal·lar-se en nuclis rurals, a través de la rehabilitació d’habitatges en desús. El Departament impulsa la iniciativa “per tenir un país viu; per un país ple i per evitar el despoblament; per mantenir o atreure famílies als pobles i micropobles del nostre país”, ha posat en valor el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. L’objectiu es durà a terme “mitjançant la diagnosi i la rehabilitació, el que generarà a més activitat i dinamització econòmica i ocupació”, ha subratllat.

La proposta vol contribuir a "evitar la pèrdua de població i incentivar la realització de projectes i actuacions estratègiques, sectorials i singulars innovadores que estimulin i reforcin l’accés a l’habitatge". La convocatòria de la prova pilot s’adreçava a 372 municipis de l’àmbit rural, de menys de 500 habitants i de menys de 3.000 habitants amb 10 o més nuclis de població.

Dotació de 2 MEUR

El programa es desenvolupa en dues fases. En la primera se seleccionaran 20 municipis -3 a l'Alt Pirineu i Aran- amb una dotació de 2 MEUR. La segona, genèrica, es convocarà el juliol vinent i s'hi podran acollir la resta de municipis possibles beneficiaris dels ajuts.

L'acció vol incentivar a viure i treballar als municipis petits, molts dels quals es troben en un context d’estancament però on, alhora, s’ha detectat un incipient moviment de nous residents. Els possibles nous veïns veuen limitades les seves opcions per l’existència d’habitatges buits que no estan en el mercat per manca de conservació. Alhora, els petits municipis tenen dificultats per afrontar intervencions de millora i conservació en les seves trames urbanes, el que limita l’atractiu.

Incentius per a la rehabilitació d'habitatges

El Programa de mobilització de l’habitatge en el món rural es basa en dos eixos: accions de foment d’accés a l’habitatge i de foment de la rehabilitació. En aquest darrer cas, es donaran incentius per mobilitzar el parc d’habitatge buit existent, assessorant els ajuntaments i particulars, tot establint mesures fiscals i ajuts diversos per resoldre els esculls administratius, jurídics i de gestió.

El programa actuarà de la mà d’ajuntaments i ens locals, que identificaran la demanda potencial d’habitatge per part de particulars en el municipi i detectaran el parc en desús. La Generalitat es posarà a disposició dels consistoris per cercar els canals adequats per donar resposta a les necessitats detectades i mediarà entre la propietat i l’administració local per aconseguir la transformació d’edificis en desús en habitatges on hi visquin unitats de convivència.

Els incentius per rehabilitar habitatges rurals buits es destinaran tant a la població local i com a possibles nous veïns que vulguin convertir-los en primera residència. D’aquesta manera, s’impulsarà tant l’activitat econòmica del sector de la construcció en els petits municipis com l’atracció de nova població o la fixació de l’existent.

Els treballs de rehabilitació se centraran en la millora estructural i energètica; la millora dels teixits i trames urbanes, i la conservació del patrimoni.

Selecció dels municipis per a les proves pilot

Per escollir els 20 municipis on s’implantaran les proves pilot, s’analitzaran problemàtiques com el despoblament, el mal estat del parc edificat, trames urbanes deficients, dèficit d’habitatge de lloguer, municipis amb pocs recursos econòmics i de gestió, nombre de nuclis de població del municipi, situacions de baixa densitat de població o falta de competitivitat econòmica.

Un segon eix del programa serà el foment de l’accés a l’habitatge en els entorns rurals. En aquest sentit, el Departament de TES treballa per definir diferents modalitats de tinença segons cada cas, com ara masoveria rural, cessió d’ús, dret de superfície, lloguer, propietat o propietat compartida.

Els municipis seleccionats per a les proves pilot tindran dret a l’obtenció d’una subvenció directa, que s’instrumentarà mitjançant la signatura d’un conveni de col·laboració entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’ajuntament.

Acció climàtica

La rehabilitació d’antics edificis desocupats en petits municipis haurà de tenir molt en compte l’eficiència energètica, atès que tot el programa, que forma part de l’estratègia Rehabilitem.cat, s’emmarca en l’Agenda Verda de Catalunya 2030 i en les línies d’actuació definides pel Govern per impulsar la recuperació econòmica post COVID-19. La millora dels habitatges i la qualitat dels entorns urbans també és un dels eixos de l’Agenda Urbana de Catalunya, actualment en redacció.

Mostrar formulari de contacte