Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Noves restriccions de trànsit al Pirineu a causa de la nevada

Noves restriccions de trànsit al Pirineu a causa de la nevada

Tancat un tram del Port de la Bonaigua i tallada la carretera entre Bagà i Coll de Pal per la neu. Obligació de cadenes en bona part de la xarxa de carreteres pirinenques. Retorn avançat dels escolars i anul·lació del mercat de dimarts a la Seu a causa del temps

28/01/2019 10:55

La neu ha tornat ha tornat a fer acte de presència al Pirineu, després que les precipitacions de dimecres passat deixessin gruixos d'entre 20 i 50 centímetres a les valls pirinenques. L'episodi de les darreres hores, que és de menor intensitat que el de la setmana passada, ha obligat a sortir novament al carrer les brigades de neteja, així com les màquines llevaneu. A la Seu, on s'han acumulat 15 centímetres de neu nova, s'ha demanat novament la col·laboració dels veïns per fer la neteja del seu tram de voravia.

El gruix de neu més elevat s'ha registrat a la Bonaigua, amb 38 centímetres, mentre que a Certascan se n'han sumat 26 i a Malniu 35. A Núria la nevada ha deixat 29 centímetres, 23 a Espot i 19 al Cadí Nord-Prat d'Aguiló.

Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, al Pirineu i Prepirineu la cota de neu es preveu que pugi dels 500 metres als 800, si bé transitòriament podrà situar-se al voltant dels 1.000 metres durant les hores centrals del dia. Al vessant nord de Pirineu, al llarg de tot l'episodi s'acumularan més de 50 centímetres de neu per sobre de 2.000 metres. D'altra banda, a la resta de comarques avisades, la cota podrà baixar localment fins als 400 metres. A més, bufarà torb al Pirineu i al Prepirineu.

Risc d'allaus

Protecció Civil recomana molta prudència en les activitats d'alta muntanya pel fort risc d'allaus. Les últimes precipitacions amb vent fort estan acumulant neu recent i neu ventada damunt d'un mantell que ja era inestable a les vessants obagues. En les orientacions nord hi ha capes febles antigues que poden donar lloc a allaus de forma natural que involucrin gruixos per sobre dels 80 centímetres. A la resta d'orientacions, però especialment al vessant sud, el vent està provocant sobreacumulacions que poden desencadenar-se també de forma natural i assolir terreny pla. A les obagues és on la inestabilitat perdurarà els propers dies. A les solanes s'espera que aquesta inestabilitat sigui acusada aquest dilluns per les caigudes espontànies, i de cara a dimarts, per la facilitat de desencadenament accidental.

Risc de vent

Protecció Civil manté l'alerta del Pla Especial d'Emergències per Risc de Vent a Catalunya (Ventcat) davant la previsió que les ventades continuïn sent intenses fins aquest dimarts, sobretot al Pirineu i al terç sud de Catalunya. Segons el Servei Meteorològic (SMC), es preveu que l'episodi afecti tot Catalunya, excepte les comarques del nord-est, i que s'allargui fins dimarts al matí. Protecció Civil també manté en prealerta el Pla Neucat d'acord amb les previsions meteorològiques, que indiquen que durant aquest dilluns es podran acumular 10 centímetres a cotes superiors als 800 metres a les comarques del Pirineu i Prepirineu, principalment a la Val d'Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà i Cerdanya. La neu també podria arribar a la Noguera, la Segarra, l'Anoia i la Conca de Barberà. A més, ha posat en prealerta el Pla Allaucat pel perill d'allaus elevat (quatre sobre cinc) a l'Aran i al nord del Pallars Sobirà.

Les ventades afectaran especialment les comarques del Pirineu, on s'espera que el llindar d'avís se superi a les cotes més altes. Es poden superar ratxes de 90 km/h i el vent bufarà de components nord i oest. De moment, s'han registrat 96 km/h a Espot; 92 km/h a Ulldeter; 90 km/h a Lac Redon; 89 km/h a Font Rubi; 79 km/h a Montserrat; 77 km/h a El Vendrell i 74,5 km/h a Constantí.

Protecció Civil recomana molta prudència en la mobilitat a les zones afectades pel fort vent i també en les activitats a l'aire lliure en zones boscoses. Cal retirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent, com per exemple les torretes.

Afectació en el transport escolar

Pel que fa al transport escolar, totes les línies han funcionat amb normalitat a la Cerdanya, tret la que va de Prullans a la Seu d'Urgell, on l'autobús no ha pogut pujar fins al poble per l'estat de la carretera i han estat les famílies dels estudiants les que han baixat els alumnes fins a l'enllaç amb l'N-260. A més, a totes dues comarques s'ha decidit avançar el retorn, mesura que s'ha aplicat a 356 usuaris de les 16 línies de l'Alt Urgell i a uns 130 de 9 rutes de la Cerdanya.

En el cas de l'Alta Ribagorça, s'han suspès set rutes i 133 alumnes s'han vist afectats. Es tracta de les del Pla de l'Ermita, Senet, Casós, Irgo, Gotarta, Perbes i la que recorre la Vall de Boí. Mentre, al Pallars Sobirà tampoc han operat set línies que surten de Llessui, Vilamur, Olp, Pujalt, Gerri de la Sal i Rodés en direcció a la capital pallaresa, la qual cosa ha afectat a 65 usuaris.

La nevada d'aquest dilluns és la primera que té lloc en una setmana que estarà marcada per diverses precipitacions que s'aniran registrant a la zona pirinenca. A causa del temps s'ha decidit anul·lar el mercat setmanal a la Seu d'Urgell.

Restriccions viàries

Informació del trànsit ACTUALITZADA: https://bit.ly/1PmcVag (SCT) i https://bit.ly/2B2PUrl (Mobilitat Andorra)

Pel que fa al trànsit, aquest matí (10.55 h) la carretera C-28, que travessa el Port de la Bonaigua, es troba tancada entre el Refugi Cap del Port i Cabanes de Son a causa del risc d'allaus, segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT). En aquesta via, s'ha de circular amb cadenes entre Baqueira i el Refugi Cap del Port i entre Cabanes de Son i Casa Sastrada i, a la C-28z, entre València d'Àneu i Esterri d'Àneu. Aquests són tres de la desena de trams de la xarxa viària catalana on aquest dilluns al matí s'ha de circular amb cadenes per la neu. A més, la BV-4024, entre Bagà i Coll de Pal, es troba tallada. Hi ha neu i gel a la calçada de l'N-230, entre Vielha i Vilaller, i per això s'hi ha restringit el pas de vehicles pesants i articulats. També s'ha restringit la circulació de vehicles pesants a l'N-260, entre Ribes de Freser i Urtx. Aquest migdia també hi ha restricció de vehicles de tercera categoria i obligació de cadenes a la C-16, al Túnel del Cadí.

Així mateix, cal circular amb cadenes a la C-13, entre Sort i Esterri d'Àneu; a la C-147, entre Esterri d'Àneu i Alòs d'Isil; a l'L-500, entre Pont de Suert i la Vall de Boí; a l'L-501, a l'accés al Pla de l'Ermita, a la Vall de Boí; a l'L-504, entre Llavorsí i Tavascan i a l'L-510, entre Tírvia i Àreu.

Per la seva banda, la Diputació de Lleida informa que és necessari l’ús de cadenes per circular en 11 punts de la xarxa viària local de la seva titularitat i circular amb precaució en 11 trams per la neu que hi està caient en aquests moments. Les carreteres on calen cadenes són l'LV-5052, entre l'N-230 i Vila; l'LV-5055, entre l'N-230 i Vilamós; l'LV-6001, entre l'N-230 i Es Bordes; l'L-502, entre l'500 i Erill La Vall; l'LV-5212, entre l'N-260 i Malpàs; LV-5004, de la C-13 a Espot; l'LV-5131, entre Malmercat i Tornafort; l'LV-5222, entre l'N-260 i Enviny; l'LV-5223, de la C-13 a Llessuí; l'LV-5224, entre l'LV-5223 i fins a Olp, i l'LV-5225, de l'LV-5223 a Sauri.

Altres vies afectades per la nevada són l'LV-4001 de la C-14 a Montant de Tost, l'LV-4008, de la cruïlla de la C-462 fins a Ortedó; l'LV-4051, de l'N-260 a Alàs; l'LV-4052, de l'N-260 a Arsèguel; l'LV-5133, de la C-14 a Noves de Segre i de Noves de Segre als Castells. També s'ha de circular amb precaució de Bellver de Cerdanya a Baltarga, a l'LP-4033a; de Martinet a Lles (LV-4036), de l'N-260 a Prullans i de l'N-260 fins a Montellà.

A Andorra és necessari l'ús d'equipaments especials a tot el Principat i s'ha tallat la CG2 al Port d'Envalira. També hi ha restriccions a l'RN22 d'accés a França.

GALERIA D'IMATGES (Nevada a la Seu)

Vídeo de la nevada a la Seu d'Urgell

  • Un conductor posa les cadenes al seu cotxe
    Un conductor posa les cadenes al seu cotxe
  • Gruixos de neu (Gràfic: SMC)
    Gruixos de neu (Gràfic: SMC)

Mostrar formulari de contacte