Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Organyà analitza l'ús social del català en el marc de la 27a edició de la Fira del Llibre del Pirineu

Organyà analitza l'ús social del català en el marc de la 27a edició de la Fira del Llibre del Pirineu

Els ponents destaquen que cal augmentar la consciència lingüística i nacional. El certamen literari, que s'allarga fins aquest diumenge, presentarà més de quaranta novetats editorials

Jornada sobre l'ús social del català, en el marc de la Fira del Llibre del Pirineu (Foto: CCAU)
Jornada sobre l'ús social del català, en el marc de la Fira del Llibre del Pirineu (Foto: CCAU)
01/09/2023 14:05

La 27a edició de la Fira del Llibre del Pirineu, que té lloc a Organyà fins aquest diumenge, ha arrencat aquest divendres amb una jornada sobre l'ús social actual del català. En el marc de la trobada, el president de la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana, Jaume Marfany, ha alertat que la situació ha empitjorat amb el pas del temps i que, quan va néixer l'entitat, ara fa també 27 anys, "no estava tant malament com ara". Per aquest motiu, ha explicat que cal intentar "augmentar la consciència lingüística i nacional". 

En la proposta 'La salut de la llengua catalana: de les Homilies d'Organyà al Tik Tok', també hi ha participat Jordi Esteban, membre de la junta de la Coordinadora. Durant la seva intervenció ha afirmat que, avui dia, "la immersió social a Catalunya és en castellà". Per mirar de revertir aquesta tendència, ha parlat del programa 'Xerrem Junts' que dirigeix i que té més de 170 grups. Finalment, ha afirmat que, més enllà de l'ús funcional, "cal que el català sigui una llengua relacional".

Per la seva banda, Roger Craviotto i Teresa Vilaró, tècnics del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), han explicat que es troben que hi ha persones a qui se'ls continua adreçant en castellà tot i que estiguin aprenent el català, ja sigui pel seu aspecte com per l'accent o perquè veuen que no parlen la llengua amb fluïdesa. Per aquest motiu, han remarcat la importància de tenir "espais segurs" on ser atesos en català. Actualment hi ha una xarxa de 8.000 establiments col·laboradors i 2.000 entitats adherides a una campanya per aconseguir-ho.

La jornada, organitzada per l'Ajuntament d'Organyà i el Consell Comarcal de l'Alt Urgell, ha servit per presentar diverses experiències que tenen com a objectiu el foment de l'ús social de la llengua catalana, com ara el Correllengua, el Voluntariat per la Llengua i el Club de Lectura Fàcil, entre d'altres.

Una trentena de parades d'editorials i llibreries

Pel que fa a la fira, que s'inaugura aquest divendres, ocupa part del centre històric d'Organyà, on el cap de setmana s'instal·laran trenta parades d'editorials i llibreries del Pirineu, de la resta de Catalunya, el Principat d'Andorra i el País Valencià. Mentre, professionals de la il·lustració de llibres del Pirineu tindran també el seu propi espai expositiu.

Les homilies modernes d'enguany seran pronunciades per l'escriptor i periodista Martí Gironell i pel paleògraf, filòleg i historiador Jesús Alturo. Com a novetat d'aquest any, les dues homilies seran interpretades paral·lelament amb el llenguatge de signes. Com a convidat especial, el certamen comptarà amb l'escriptor Josep Vallverdú, a qui la Institució de les Lletres Catalanes dedica l'any literari amb motiu del centenari del seu naixement. Un altre dels protagonistes serà el nou gegant Quimet, inspirat en Joaquim Miret i Sans, descobridor de les Homilies d'Organyà, que participarà per primera vegada a la fira.

Altres actes destacats seran la Carrerada de Llibres, que consisteix en una lectura simultània de centenars de persones a peu de la travessia urbana de la carretera C-14; el lliurament dels Premis Literaris Homilies d'Organyà; les lectures dramatitzades i la visita literària a l'Organyà històric, amb el grup Terra Escrita; i l'actuació de carrer de l’actor Ivan Caro. L'aportació musical anirà a càrrec dels duets La Sonsoni i Daura i de Roger Mas, que, amb 'El Viatge', farà el concert de cloenda del certamen.

Mostrar formulari de contacte