Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Organyà podria construir un far d'homenatge a la llengua catalana

Organyà podria construir un far d'homenatge a la llengua catalana

La instal.lació se sumaria als referents de la vila cap a les Homilies, el text més antic en català. La població acull aquest cap de setmana la Festa del Llibre Pirinenc
Logo de les Homilies d'Organyà
31/08/2007 13:43

L'Ajuntament d'Organyà està estudiant la proposta de construir al municipi un far d'homenatge a la llengua catalana, que s'afegiria als atractius de la vila com a lloc d'origen de les Homilies d'Organyà, el text més antic en català.

D'aquest tema és previst que s'aprofiti per parlar-ne aquest cap de setmana, tenint en compte que se celebra una nova edició de la Festa del Llibre Pirinenc. La idea la va presentar ara fa un any una particular, Anna Maria Guàrdia, a diversos participants de la festa, inclòs l'ajuntament mateix.

En una entrevista a RàdioSeu, l'alcalde d'Organyà, Antoni Fiol, es mostrava dimecres interessat a tirar endavant el projecte. En aquest sentit, Fiol recorda que durant aquest temps la idea del far ha estat ben rebuda, sobretot en el món cultural dels Països Catalans, i que ha rebut l'adhesió d'algunes de les principals entitats d'aquest àmbit al Principat, les illes Balears i el País Valencià. La més significativa ha estat la d'Òmnium. Fiol afirma que ara caldrà analitzar on s'ubicaria, quin cost tindria i amb quins suports es podria comptar per finançar-lo.

De la seva part, consultada per RàdioSeu, Anna M. Guàrdia s'ha mostrat satisfeta per l'interès que ha començat a despertar la proposta i espera poder-ne parlar amb calma amb el consistori. Guàrdia també desitja que els veïns d'Organyà es facin seu el projecte i li donin suport.

El Manifest per al Far d'Organyà comença recordant que les Homilies constitueixen "el més bell i més antic document literari escrit en la nostra llengua" i també "un símbol dels orígens de la cultura literària catalana, són patrimoni del nostre poble i representen una part de la nostra memòria i de la nostra identitat col·lectiva". Per això, un cop se n'ha celebrat el vuitè centenari, els signants demanen a la societat i a les institucions "no només tenir cura del manteniment de les Homilies, actualment dipositades a la Biblioteca de Catalunya, sinó també de vetllar per la seva projecció i la transmissió a les generacions que han de venir".

De manera més concreta, el manifest proposa "que s’instal·li al campanar de l’església de Santa Maria el Far de la Llengua Catalana, bastit sobre terra de cada un dels països de llengua catalana". El Far serà e"l símbol de la voluntat i de l’estat de vetlla permanent d’un poble que no vol veure desaparèixer el seu tret d’identitat més valuós, la seva llengua, i també serà el lloc de referència d’activitats i reflexions sobre el present i el futur de la llengua catalana".

Mostrar formulari de contacte