Òscar Ordeig lloa la Fira de Sant Ermengol per la seva reeixida aposta pel formatge artesà del Pirineu
L’alcalde de la Seu, Joan Barrera, reconeix la iniciativa de Joan Ganyet i Santi Mallol com a impulsors, ara fa trenta anys, de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu. Aquest dissabte també s'ha lliurat el Premi Amic del Formatge a l'Escola de Pastors i Pastores de Catalunya i els guardons als millors formatges
El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, ha inaugurat aquest matí de dissabte la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell. L'acte institucional ha tingut lloc a la sala de plens de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, amb la presència de l'alcalde Joan Barrera i la regidora de Promoció Econòmica, Gemma Tó, així com altres membres de la corporació municipal i autoritats de l'Alt Urgell i Andorra.
En les seves paraules, Òscar Ordeig -que també ha firmat el Llibre d'Honor de la ciutat- ha destacat que l'esdeveniment firal urgellenc és "un exemple que hem de reproduir en d’altres llocs del país, una fira amb molta tradició que va saber reinventar-se i que va trobar ara fa trenta anys un valor afegit amb el formatge, un producte vinculat amb el territori que ajuda a mantenir un relat per explicar els productes agroalimentaris que tenim a Catalunya”.
En aquest sentit, el nou conseller ha destacat la voluntat de la Generalitat de posar en valor la Fira de Sant Ermengol i ha anunciat que des del Departament d'Agricultura s'ha creat una línia d’ajuts adreçats a fires agroalimentàries que tinguin productes vinculats amb el territori, "amb molta tradició i història". El també exregidor de l'Ajuntament de la Seu ha especificat que "el suport s'adreça a fires com la de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell, que venen de lluny i volem que vagin lluny, i que alhora puguin tenir aquest punt de modernitat i professionalitat”.
Entre d'altres qüestions, Ordeig també ha defensat la importància de pensar cap a on ha d'orientar-se la Fira en un futur, i quines són les infraestructures i innovacions que calen per a un sector formatger "potent". A més, en clau estratègica ha incidit en la necessitat d'impulsar la formació, a través de la creació d'un nou centre de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) al Pirineu, i de treballar per a la modernització, "sumant esforços" i amb fites rellevants com la creació de l'Estatut del Municipi Rural o l'aprovació de la nova Llei de Muntanya, així com el fet que l'any vinent Catalunya serà Regió Mundial de la Gastronomia.
Una fira "viva"
En l’acte inaugural de la Fira de Sant Ermengol, Joan Barrera, alcalde de la Seu, ha remarcat la importància de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu en el marc del certamen. A més, ha incidit en el fet que la Fira de Sant Ermengol és una “fira viva", que s’ha anat reinventant al llarg dels anys i que enguany fa un pas més portant la fira de formatges al passeig de Joan Brudieu, al bell mig de la ciutat. D'altra banda, Barrera ha volgut reconèixer públicament el mèrit de Joan Ganyet i Santi Mallol, com alcalde i regidor de Promoció Econòmica, respectivament, “que en el seu moment van apostar per la creació de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu". I ha valorat el fet que "van contribuir amb el seu lideratge i dedicació perquè aquesta fira hagi esdevingut un referent del nostre territori i de tot Catalunya”.
Per la seva part, la tinent d’alcalde i regidora de Promoció Econòmica, Gemma Tó, ha fet un agraïment a totes les àrees de l’Ajuntament de la Seu que d'una manera o altra han fet possible aquesta Fira de Sant Ermengol 2024. “Avui la paraula que vull utilitzar és 'orgull': orgull de territori, orgull de ciutat, orgull d’equip, orgull de fira”. Al respecte, Tó ha fet extensiu aquest agraïment a la ciutadania i als participants "per la seva paciència i comprensió per tots els canvis que s’han incorporat en aquesta edició".
Lliurat el Premi Amic del Formatge i dues mencions honorífiques
En la jornada de dissabte també s'ha lliurat el Premi Amic del Formatge a l'Escola de Pastors i Pastores de Catalunya. El reconeixement l'ha recollit Laia Batalla, en nom de l'entitat. Posteriorment, s'ha fet l'entrega de dues mencions honorífiques a Joan Ganyet i Santi Mallol, coincidint amb els 30 anys de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu.
Després dels reconeixements, s'ha lliurat els guardons als millors formatges. Aquests han estat els guanyadors:
Formatges premiats en el 30è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu
1. Matons, recuits i brossats
1r |
Mató de Cabra de Formatgeria de Tòrrec |
2n |
Llebremató de Formatgeria Castell-llebre |
3r |
Mató de cabra de Formatgeria Tiraval |
2. Formatges frescos
1r |
Formatge d’untar de Formatgeria de Montmelús |
2n |
Lluna de 30 cabres |
3r |
Fresc de cabra de Formatgeria Palou |
3. Formatges de cabra, quallada àcida
1r |
Lo Coscollet de Formatges l’Oliva |
2n |
Cendrat de Formatgeria Tiraval |
3r |
Madurat de Formatgeria la Bauma |
4. Formatges de cabra, quallada enzimàtica, pasta dura
1r |
El Crua-Llebre de Formatgeria Castell-llebre |
2n |
La Cabrideta de Formatges Vall de Meranges |
3r |
Font Curat de Formatges Vilavella |
5. Formatges de cabra, quallada mixta, pasta tova
1r |
Crava de la Formatgeria a Taüll |
2n |
Floc de Formatgeria Palou |
3r |
Cabraflor de Formatges de l’Abadessa |
6. Formatges de vaca, quallada àcida
1r |
Categoria declarada deserta per no haver-se presentat prou formatges a concurs |
2n |
|
3r |
7. Formatges de vaca, quallada enzimàtica
1r |
Tometa de Formatges de l’Abadessa |
2n |
El Bac de Mas el Lladré |
3r |
Muxu de Lácteos Goine |
8. Formatges de vaca, quallada mixta, pasta tova
1r |
Puigpedrós de Molí de Ger |
2n |
Tou del Lluçanès de Formatges Reixagó |
3r |
El Tou de Matamala de Mas el Lladré |
9. Formatges d’ovella, quallada àcida
1r |
La Gàrgola de Formatgeria del Miracle |
2n |
Colomina de Formatgeria Montsent de Pallars |
3r |
Làctica de Cal Majuba |
10. Formatges d’ovella, quallada enzimàtica, pasta dura
1r |
Eginoko Artzaia de SAT Olano |
2n |
Atekoa Gazta de Quesería Atekoa |
3r |
Serrat Fumat de Casa Mateu |
11. Formatges d’ovella, quallada mixta, pasta tova
1r |
Gála de Lácteos Goine |
2n |
Tou de Casa Mateu |
3r |
Les Cuines de Formatgeria del Miracle |
12. Tupí o Gaztazarra
1r |
Gaztazaharra de J. Aramburu Elkarte SAT |
2n |
Lo Topí de Ratafia de Formatges de Pallars – Sinyó de Miravet |
3r |
Tupí del Serrat Gros de Serrat Gros |
13. Formatges blaus
1r |
Leze Urdin de La Leze |
2n |
Blau Blastareny de Formatgeria Tiraval |
3r |
Blau de Jutglar de Formatges Reixagó |
14. Formatges amb condiments
1r |
Castanya de Bauma de Formatgeria la Bauma |
2n |
Lo Pebrat de Serrat Gros |
3r |
Reserva amb tòfona negra de Formatges Vall de Meranges |
15. Iogurts i llets fermentades
1r |
Iogurt natural de La Reula |
2n |
Iogurt de cabra de Formatgeria Palou |
3r |
Iogurt de cabra de Formatgeria Tòrrec |
16. Pasta cuita
1r |
Fregada amb cervesa de Casa Mateu |
2n |
Tartallotja de Molí de Ger |
3r |
Claustre de Formatgeria del Miracle |
-
El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, ha inaugurat la Fira de Sant Ermengol (Foto: Ajuntament de la Seu d'Urgell)
-
Mencions honorífiques a Joan Ganyet i Santi Mallol
-
Laia Batalla, de l'Escola de Pastors i Pastores de Catalunya, ha recollit el Premi Amic del Formatge 2024