Pep Albanell exerceix d'autor de capçalera de la Biblioteca Sant Agustí
L'escriptor participa en activitats com ara contacontes i presentacions. El veterà creador s'ha mostrat crític amb les limitacions fiscals que imposa el Govern espanyol a escriptors jubilats per seguir publicant
La vinculació entre Pep Albanell i la Biblioteca Sant Agustí es continua consolidant. El reconegut escriptor, especialista en novel·la juvenil, s'ha convertit en l'autor de capçalera del centre cultural urgellenc i col·labora de manera freqüent amb activitats que s'hi organitzen. Aquest cap de setmana passat, per exemple, va oferir una sessió de l'Hora del Conte en què va narrar per als infants l'obra letona 'El germà ric i el germà pobre'.
Albanell valora positivament aquesta col·laboració, que assegura que li "afalaga", perquè tot i que viu a Barcelona afirma tenir "una arrel profunda a la Seu", la ciutat on va créixer, on s'hi sent "com a casa" i en la qual s'inspira el seu nou llibre, Les fantasies del nàfrag amb referències clares a la Seu de mitjan segle XX. L'escriptor no ha perdut el gust per presentar llibres tant a les biblioteques com en escoles d'arreu del país, en les quals s'ha convertit en un referent perquè diverses generacions d'infants catalans s'hagin aficionat a la lectura.
Crítiques a la pressió fiscal als escriptors
Pep Albanell, nascut a Vic el 1945, té nous projectes en cartera, però reconeix estar disgustat per les dificultats que es posa actualment als escriptors, sobretot als que ja han arribat a l'edat de jubilació. Així, Albanell es mostra molt crític amb les exigències fiscals que els imposa el Ministeri d'Hisenda espanyol i que, per a escriptors com ell, fan pràcticament inviable editar nous llibres perquè fins i tot posaria en risc la seva pensió. Per això, malgrat que encara es mostra motivat per seguir publicant, no descarta no editar cap més llibre a mitjà termini.
En aquest sentit, Albanell considera que aquest és un exemple més del menyspreu del govern del PP cap a la cultura i conclou que l'executiu estatal, ara en funcions, "no s'atreveix a treure diners a la gent que realment n'hauria de pagar més", i que per això "està escurant al màxim la gent que treballa, petits propietaris i professionals independents, com els escriptors".
Pep Albanell i Tortades va estudiar Periodisme a Madrid, però finalment es va decantar per Filosofia i Lletres i es va llicenciar en Filologia per la Universitat de Barcelona. Amb el pseudònim de Joles Sennell, s'ha convertit en un referent de la literatura juvenil en català. Ja en temps de la dictadura franquista va esdevenir un militant actiu a favor de la recuperació del català en tots els àmbits, cosa que el va motivar a centrar-se en els llibres per a joves i infants. Tanmateix, la seva obra també ha estat traduïda a més d'una desena d'idiomes, com ara el coreà, el xinès, l'afrikaans, l'anglès, el grec, el francès, l'italià, el castellà, el gallec, l'occità i el basc.
Albanell ha col·laborat en revistes infantils com ara Cavall Fort, Rodamon i Tretzevents i ha participat en editorials com Barcanova, Onda i Casals, tot elaborant llibres de lectura. També ha escrit guions de televisió, ràdio i cinema, i va ser un dels fundadors del col·lectiu Ofèlia Dracs. Ha guanyat desenes de premis literaris, entre els quals el Sant Jordi, el Crítica Serra d'Or, el Víctor Català, el Joaquim Ruyra i el Folch i Torres.