Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Peramola acull l'acte institucional de la Diada a l'Alt Pirineu i Aran

Peramola acull l'acte institucional de la Diada a l'Alt Pirineu i Aran

L'activitat l'ha presidit la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. La literatura pirinenca ha estat el tema central d'enguany, mitjançant un diàleg entre Josep Espunyes, Albert Villaró, Pep Coll, Jordi Mir i Roser Guix

Acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya a l'Alt Pirineu i Aran
Acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya a l'Alt Pirineu i Aran
06/09/2022 20:15

Peramola ha estat escenari, aquest dimarts a la tarda, de l'acte institucional amb què el Govern commemora la Diada Nacional de Catalunya a la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran. La trobada ha estat presidida per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i s'ha avançat uns dies a l'11 de Setembre, per la coincidència de diverses activitats que se sol produir en aquella data.

L'acte gira al voltant d'un tema concret i el que s'ha triat enguany és la literatura del Pirineu. Per això, s'ha comptat amb la presència d'alguns dels escriptors més representatius de les comarques pirinenques. Entre ells, el peramolí Josep Espunyes, que aquest estiu mateix ha estat condecorat amb la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva tasca de recerca i divulgació del patrimoni i els costums del món rural, especialment pel que fa a l'Alt Urgell. En el diàleg també hi han pres part l'autor urgellenc Albert Villaró, els pallaresos Pep Coll i Jordi Mir i l'escriptora i pagesa d'Odèn Roser Guix.

També hi ha hagut una actuació del grup pirinenc La Sonsoni, format pel cerdà Pep Lizandra i l'urgellenc Elias Porter, que recentment han presentat el seu primer disc després de 26 anys de trajectòria.

La jornada institucional ha comptat amb la presència, entre d'altres, del director general de Polítiques de Muntanya i Litoral de la Generalitat, Jesús Fierro; el delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez; el president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Martí Riera; el vicepresident tercer de la Diputació de Lleida, Antoni Navinés; l'alcalde accidental de Peramola, Joan Puig, i el vicealcalde de la Seu i diputat al Parlament, Jordi Fàbrega, a més de les dues representants del Pallars a la cambra catalana, Jeannine Abella i Sílvia Romero.

Literatura i llengua

L’alcalde accidental de Peramola, Joan Puig, ha agraït el fet que des del Govern s’hagi escollit el seu municipi com a seu de la Diada Nacional de Catalunya al Pirineu i Aran, i ha destacat la relació del seu municipi amb diversos escriptors, com Ramon Besora, Joan Obiols o bé el mateix Josep Espunyes, que en són originaris.

El delegat territorial del Govern, Ricard Pérez, ha posat en valor el paper de la literatura com un dels elements centrals de la cultura, "que ens enriqueix i ens fa més forts com a societat, i és un element central de la nostra identitat nacional". En aquest sentit, ha agraït la presència de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, a l’acte, que lidera un dels departaments que es desplegaran properament amb uns serveis territorials a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran. També ha volgut recordar les tasques dels professionals i voluntaris que han lluitat contra les flames dels incendis d’aquest estiu. Finalment, ha clos la seva intervenció remarcant el paper de les dones que han contribuït a escriure la història del nostre país, i que han estat invisibilitzades o silenciades, tal com es vol deixar palès els actes del Govern per la Diada Nacional d’aquest 2022.

L’escriptor Josep Espunyes, guardonat amb la Creu de Sant Jordi aquest 2022, ha fet un parlament reivindicant el paper del Pirineu dins la societat catalana, la professió d’escriptor, així com de la necessitat d’incentivar des de les institucions l’acte de l’escriptura, i també de protegir la llengua catalana com a patrimoni cultural català.

Per la seva banda, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha afirmat que “tot el que té a veure amb la Diada del nostre país és sempre especial i sentit”. També ha afegit que aquesta celebració "ens recorda el compromís de la societat catalana per la llibertat". En aquest sentit, però, ha lamentat que “la nostra llibertat no és completa” perquè “encara tenim companyes i companys a l’exili i centenars de persones represaliades”. Així mateix, ha ressaltat que cal el suport “del conjunt de la ciutadania, del país sencer” per a “continuar insistint amb tota l’energia i amb tota la nostra convicció en la defensa de l’amnistia i l’autodeterminació perquè són les millors eines per acabar amb la repressió i la via més inclusiva i democràtica per resoldre el conflicte polític amb l’Estat”. La consellera de Cultura ha destacat que l’objectiu és viure en “una Catalunya pròspera, feminista, verda i democràtica; una Catalunya per a tothom”. Finalment, ha incidit en el fet que “la cultura i la llengua, el català i l’aranès, tenen un rol fonamental en la construcció del país perquè la cultura és un poderós instrument de canvi, i la llengua, un element de cohesió essencial”.

Mostrar formulari de contacte