Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Peramola demana una subvenció per conservar el castell del poble

Peramola demana una subvenció per conservar el castell del poble

L'Ajuntament n'ha iniciat els tràmits d'expropiació per la manca de resposta dels propietaris i el deteriorament dels darrers anys. L'objectiu és restaurar-lo i habilitar-hi serveis com un punt d'informació, una sala de reunions i un local per a les entitats

Edifici del castell de Peramola (Foto: arxiu)
Edifici del castell de Peramola (Foto: arxiu)
19/11/2020 15:40

L'Ajuntament de Peramola ha demanat a les administracions superiors subvencions per poder restaurar la finca de l'antic castell del municipi, ja sigui a través del Departament de Cultura de la Generalitat o bé del Ministeri de Foment del govern espanyol, que destina una fracció del seu pressupost a millora del patrimoni. El consistori calcula que la intervenció té un cost de 400.000 euros i espera que la meitat, 200.000, els aporti Cultura.

Per poder-hi aspirar, de moment el consistori ha iniciat els tràmits per expropiar l'edifici, després de no haver rebut una resposta satisfactòria dels quatre propietaris pel que fa a la necessitat de reparar-lo, atès que actualment està en un estat ruïnós que els darrers anys ha causat incidents al seu voltant.

En declaracions a RàdioSeu, l'alcaldessa de Peramola, Gemma Orrit, ha recordat que ara fa dos anys ja va ser notícia la caiguda de la coberta de l'edifici, cosa que fa que des de llavors "el seu estat empitjori cada dia". A banda del perill que suposa pels vianants, Orrit explica que això també genera problemes d'humitats als edificis veïns. El consistori va intentar ja fa uns anys que se'ls cedís el recinte per garantir-ne un estat digne, però es van trobar amb el problema que els amos no podien acreditar-ne la propietat. Per tot plegat, s'ha decidit optar per l'expropiació tenint en compte que si l'Ajuntament no en té la propietat no pot demanar subvencions per actuar-hi, malgrat que reconeixen que pot ser "un procés llarg". Durant aquest temps, l'ens municipal ja hi ha hagut d'invertir 8.000 per a obres d'urgència.

Les restes de l'antic castell, ubicades en ple centre del poble, consten d'un celler, una planta baixa, una planta superior i un pati interior amb unes escales que connecten amb la segona planta. Al llarg de la història ha tingut d'altres usos com ara el de casa senyorial, seu local de partits polítics i local per als veïns. Tanmateix, ja fa quatre dècades que es va tancar i des de llavors ha sofert un deteriorament que ha acabat afectant també el carrer i les cases del voltant.

L'objectiu de l'Ajuntament és preservar les parts més valuoses de l'edifici, restaurar-lo i donar-li un nou ús, que podria passar per ubicar-hi un punt d'informació, un espai per guardar-hi el bestiari local, una sala de reunions i un local per a entitats del poble.

El castell, tot i que no es conserva plenament tal com era a l'època medieval, està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) per part del Consell Comarcal de l'Alt Urgell. Antigament, l'any 1714, va patir l'incendi amb el qual les tropes borbòniques van arrasar el poble després d'assassinar-ne un gran nombre de veïns. Algunes evidències d'aquella massacre es van localitzar a la campanya arqueològica duta a terme l'any 2011 i es van donar a conèixer l'any 2014 (en el 300 aniversari dels fets) en el marc del cicle 'Desenterrant el passat'.

Mostrar formulari de contacte