Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Pere Miró veu marge per a un acord sobre els Jocs d'Hivern més enllà del 20 de maig

Pere Miró veu marge per a un acord sobre els Jocs d'Hivern més enllà del 20 de maig

El fins fa poc director general del COI veu més competitiva una candidatura que inclogui l'Aragó, tot i les dificultats per pactar amb l'executiu de Lambán. Sobre la consulta, l'actual conseller especial de l'organisme olímpic apunta que el projecte necessita tenir un "suport majoritari"

Pere Miró, en un acte a Barcelona l'abril passat (Foto: Fundació Barcelona Olímpica)
Pere Miró, en un acte a Barcelona l'abril passat (Foto: Fundació Barcelona Olímpica)
17/05/2022 19:45

El director general adjunt del Comitè Olímpic Internacional al llarg dels darrers trenta anys, Pere Miró, considera que hi ha marge per a un acord sobre la candidatura de Jocs d'Hivern als Pirineus més enllà del 20 de maig, la data límit que ha fixat el Comitè Olímpic Espanyol perquè l'Aragó s'incorpori a l'acord tècnic que ja van signar ara fa un mes i mig els governs català i espanyol.

En una entrevista a 'El Matí de Catalunya Ràdio', Miró ha recordat que l'ultimàtum per aquest divendres no l'ha fixat en cap cas el COI sinó que s'ha fixat "a dins de casa", concretament per part del president del COE, Alejandro Blanco. A més a més, el dirigent català ha assegurat que actualment el procediment d'elecció que fa el COI per designar seus olímpiques no passa per dates límit sinó per "un procés de diàleg permanent" i que "aquest diàleg es desenvolupa actualment no només amb els Pirineus sinó amb d'altres ciutats, regions o països" que aspiren a acollir les properes edicions dels Jocs d'Hivern, ja sigui al 2030 o bé al 2034.

En la mateixa línia, Pere Miró també ha negat que el COI demani tenir un projecte concretat al cap de deu dies, l'1 de juny, quan el president de l'organisme, Thomas Bach, farà una visita a Madrid. De fet, l'actual mà dreta de Bach ha recordat que aquesta visita no tindrà com a tema principal els Jocs d'Hivern, sinó que serà bàsicament per concretar la col·laboració espanyola en el programa impulsat pel COI d'ajuda als refugiats d'Ucraïna a través de l'esport, i que en tot cas simplement s'aprofitarà l'estada per parlar també de la candidatura.

Veu "lògiques" les desavinences internes en les candidatures

Sobre les dificultats d'acord als Pirineus, a causa de la insistència del COE a incloure-hi l'Aragó i al bloqueig polític de Javier Lambán, Miró ha reconegut que aquests fets poden restar opcions, perquè en l'elecció es té en compte que hi hagi el màxim consens possible, però veu possible l'acord i recorda que en el "centenar" de candidatures que ha analitzat les darreres tres dècades quasi sempre hi ha hagut "desavinences internes" i ho veu "lògic". En aquest sentit, el conseller olímpic subratlla que això és una mostra "del gran interès que encara susciten els Jocs Olímpics, si quan es presenta una candidatura tothom vol ser-ne part".

En la mateixa línia, i remarcant la "neutralitat" que ha de mantenir com a càrrec del COI, Pere Miró ha elogiat el potencial que tenen tant Catalunya com l'Aragó de cara a aspirar als Jocs d'Hivern, tal com es va fer constar a l'informe favorable que va emetre un enviat especial de l'organisme en la visita que va fer ara fa pocs anys al Pirineu català per avalar la possible presentació de la proposta. Tot i això, Miró apunta que una candidatura sempre tindrà més possibilitats de guanyar "si suma que si resta", i per tant hi veu més opcions si hi ha un acord conjunt.

Finalment, pel que fa a la consulta, el dirigent català ha remarcat que el COI no demana mai que es facin aquestes votacions prèvies, si bé les tenen en compte, perquè el seu objectiu és que hi hagi un "suport clar i majoritari" al lloc on s'hagi de celebrar l'esdeveniment, ja sigui per votació popular o directament des dels representants polítics.

Mostrar formulari de contacte