Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Picurt es trasllada a Artedó amb més projeccions

Picurt es trasllada a Artedó amb més projeccions

El certamen vol potenciar un estil de vida més sostenible L'organització fa un balanç positiu de la jornada audiovisual organitzada per l'IDAPA
Picurt - Logo 2010
25/06/2010 10:51

Aquest divendres el Picurt, que des de dimarts ha ofert projeccions a la Seu d’Urgell, es trasllada a Artedó. La Mostra de cinema de muntanya ofereix una programació de qualitat, amb l'aval dels millors festivals internacionals, en un marc natural de luxe com és el petit poble de l’Alt Urgell. "Una combinació de cinema i natura que està oberta al gran públic", assenyalen els organitzadors del certamen.

Entre les projeccions d'avui en destaquen a les sis de la tarda, a l'Escola d'Artedó, els curts recuperats "Els raiers", "Recuerdos del camino: viaje de Aínsa a Pineta" i "Recuerdos del camino: viaje hacia Ordesa", a més de "Postals andorranes", "Les pomes de l’Alt Urgell" i "La calderada".

A les vuit del vespre, a la Carpa d’Artedó, es projectarà "Mout tania", "Prezzemolo, sensa pile sensa curént elètrica" i "La mina". Es pot consultar la informació sobre aquestes produccions a la web www.picurt.org o bé a l'apartat 'Especials' de RàdioSeu.

Picurt , un estil de vida més sostenible

La mostra de cinema de muntanya Picurt té com a objectiu la divulgació de la cultura del Pirineu en tots els seus àmbits i alhora vol fer una crida a la sensibilització social sobre el futur de la muntanya.

D’una banda, el certamen projecta pel•lícules i documentals que parlen de la necessitat d’harmonia amb la natura i dels problemes que han causat els desequilibris entre l’home i la muntanya. En aquest sentit, la directora de Picurt, Montse Guiu, manifesta que "no es tracta de mirar enrere, sinó d’aprendre i millorar amb la tecnologia actual”. Guiu afegeix que “Picurt és una mostra que té vida perquè la gent que la promou i la fa possible creu en la muntanya i genera unes sinèrgies perquè d'altra gent se sumi a aquest moviment, en el qual hi ha molta creativitat al darrera: manifestacions artístiques, literàries, entre d'altres".

La mostra també intenta ser coherent amb un estil de vida sostenible. Per això, tot i la gran afluència de públic (l’any passat van passar-hi 800 persones) aposta per una mobilitat sostenible amb transport públic entre la Seu i Artedó; utilitza aigua de l’aixeta; promou la gastronomia local; fa reciclatge selectiu i utilitza vaixella de terrissa en lloc de plàstics.

L’audiovisual i la tecnologia, claus per un Pirineu connectat

«La seducció ambiental» va ser el mètode proposat pel naturalista Jordi Sargatal durant la jornada tècnica organitzada per l’IDAPA dins del Picurt i que va transcórrer a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell aquest passat dimarts. La jornada va analitzar el desenvolupament econòmic del Pirineu a través del patrimoni i l’audiovisual.

Sargatal, director durant molts anys de la Fundació Territori i Paisatge (Caixa Catalunya) va explicar la seva experiència als aiguamolls de l’Empordà. “La seducció ambiental a través de la imatge” és el camí per sensibilitzar l’opinió pública, per crear massa crítica que canvïi hàbits a favor de la natura".

La jornada també va comptar amb Gil Toll, del programa Valor afegit de TV-3, i amb Josep Font, del departament de Cultura de la Generalitat, que va explicar la clau de l’Anella Cultural, un projecte de descentralització cultural. El director general d’Arquitectura i Paisatge de la Generalitat Joan Ganyet va cloure la jornada i va subratllar la necessitat d’unir esforços i veure el Pirineu “com una totalitat”.

Tots els ponents van valorar molt positivament les grans possibilitats de les noves tecnologies i l’audiovisual per desenvolupar el territori i "per trencar l’aïllament". Fins i tot van plantejar la necessitat de crear una associació que uneixi esforços i sigui el portaveu de tot l’audiovisual que es fa i es difon des del Pirineu.

Mostrar formulari de contacte