Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Ple al CETAP de la Seu a la sessió formativa sobre les tecnologies New Space

Ple al CETAP de la Seu a la sessió formativa sobre les tecnologies New Space

La jornada ha servit per mostrar algunes aplicacions pràctiques que poden ajudar activitats de l'Alt Pirineu i Aran, com per exemple l'ús de les dades via satèl·lit per fer seguiment del bestiar d'una explotació ramadera

Jornada al CETAP de la Seu sobre tecnologies New Space
Jornada al CETAP de la Seu sobre tecnologies New Space
29/10/2024 12:55

La sala d'actes del CETAP de la Seu d'Urgell s'ha omplert aquest dilluns per a la sessió formativa sobre les noves tecnologies New Space, impulsada per la iniciativa Àrees Digitals que promouen la Generalitat de Catalunya i la Fundació I2Cat.

L'activitat va despertar expectació i els assistents van mostrar interès a conèixer millor aquests nous recursos. Marina Prats, treballadora de la Fundació I2Cat, ha explicat que d'aquesta manera volen "portar la digitalització a tot el territori català, per aconseguir així la igualtat d'oportunitats, i incentivar la tecnologia i la innovació a tots els sectors, entre ells l'agricultura i la ramaderia".

Carli Farràs, gestora territorial de l'Àrea Digital de l'Alt Pirineu i Aran, valora que aquests nous mitjans "afavoreixen la dinamització" de les comarques de muntanya i, per això, subratlla que no estan destinats només a l`Àrea Metropolitana sinó que també s'han d'implantar a la resta del país. Aquesta formació l'ha organitzat a l'Alt Urgell aquest òrgan, liderat per l'IDAPA, amb el suport d'I2Cat, la Secretaria de Polítiques Digitals, la Fundació Mobile World Capital Barcelona, la Diputació de Lleida, la Cambra de Comerç de Lleida i els ajuntaments de la Seu d'Urgell i de Tremp.

La sessió va començar amb una ponència de Marcel Marín de Yzaguirre, enginyer aeroespacial d'I2Cat, que va assenyalar que els onous satèl·lits impulsats recentment "permeten una democratització de l'espai" i que "universitats i empreses privades puguin començar a fer ús d'aquesta tecnologia". Sobre què és el New Space i les seves aplicacions pràctiques, Martín explica que permet un millor "seguiment de la terra" i per exemple, pel que fa al Pirineu, facilita un millor control del bestiar d'explotacions ramaderes per així localitzar més fàcilment els exemplars en tot moment, mitjançant dispositius de seguiment via satèl·lit. També pot ajudar a millorar la cobertura d'internet i dades mòbils en zones d'ombra que encara hi ha en aquestes comarques.

L'enginyer conclou que aquests mitjans i les noves connexions satel·litàries "obren oportunitats per a empreses que fins ara les veien molt inaccessibles i ara veuen que les poden fer servir en algun punt de la seva cadena productiva", tenint en compte que ara "l'espai i les imatges són més barates" en aquest terreny.

A l'acte s'hi ha mostrat exemples concrets com el d'Isaac Llorens, que ha exposat com la seva empresa (Sateliot) aprofita una "constel·lació de comunicacions" que, amb dispositius molt petits, permet una gran transmissió de dades i a un preu més competitiu que d'altres propostes semblants. Llorens hi afegeix que això és possible gràcies a una nova generació de satèl·lits més senzills i, en conseqüència, més assequibles. 

Per la seva banda, Guillem Sánchez (IsardCAT) també ha explicat la utilització de les aplicacions amb dades de satèl·lit per valorar l'afectació de la sequera a Catalunya. "La informació és cada vegada més acurada i en un moment de canvi climàtic aquest tipus de valors són clau per a l'anàlisi del país", ha indicat.

Sessió a Tremp

Aquest dimecres es farà una nova sessió divulgativa a l'Alt Pirineu sobre introducció a les tecnologies digitals avançades; en aquest cas, a Tremp. L'objectiu serà repassar les tecnologies 5G, IoT, IA, Blockchain, Ciberseguretat, Drons, Tecnologies de realitat immersiva. També s'hi parlarà del New Space, de la seva implantació a Catalunya i de com poden aprofitar-ho entitats i empreses que treballen o tenen interès en l'àmbit tecnològic o de la innovació.

Activitats complementàries

Al final d'aquestes sessions, els assistents poden viure una experiència de Realitat Virtual 360 graus, que consisteix en el visionat d'un audiovisual en 360º amb unes ulleres creades específicament per a l'activitat. Els participants s'endinsen així en el món dels nanosatèl·lits catalans, a càrrec de l'associació GoSTEM Space. També s'ha previst un espai de networking on conèixer empreses tecnològiques catalanes, crear sinergies i detectar noves oportunitats i reptes.

Mostrar formulari de contacte