Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Polèmica per les obres de la nova llar d'infants rural de Coll de Nargó

Polèmica per les obres de la nova llar d'infants rural de Coll de Nargó

El projecte forma part d'una prova pilot del Departament d'Ensenyament. Convergència denuncia "falta de planificació" a l'equip de govern (ERC), que rebat que els treballs han estat dirigits per la Generalitat i estaran enllestits la setmana que ve
Coll de Nargó
25/08/2016 18:45

L'Ajuntament de Coll de Nargó està duent a terme les obres per incorporar el curs vinent els infants de 0 a 3 anys a l'escola rural de Sant Climent, pertanyent a la ZER Narieda. La iniciativa forma part d'una prova pilot del Departament d'Ensenyament, que al Pirineu també s'aplicarà a Alàs, Tuixent i la Torre de Capdella. Està previst que l'adequació de les instal·lacions, que costarà aproximadament 30.000 euros, finalitzi la primera setmana de setembre.

Els treballs, però, han creat controvèrsia, ja que l'equip de Convergència, actualment a l'oposició, ha denunciat l'equip de govern (ERC) de "falta de planificació" i de no tenir el finançament consolidat. L'alcalde nargoní, Martí Riera, ha respost les crítiques recordant que la intervenció s'ha supeditat a les indicacions de la Generalitat i que la inversió es duu a terme a través d'una modificació del pressupost municipal. El consistori compta també amb un ajut directe de 10.000 euros de la Diputació de Lleida.

Tanmateix, el portaveu de Convergència, Ernest Garcia, insisteix en el fet que "no existeix un projecte clar i l'adjudicació s'ha fet 'a dit', sense convidar els constructors locals". L'oposició també dubta que els treballs estiguin enllestits l'1 de setembre i lamenta que s'hagi perdut l'oportunitat d'integrar el menjador al centre. "Si finalment el curs vinent es descarta l'oferta de llar d'infants, que caldrà veure com funciona, la inversió no haurà servit per res", lamenta. I subratlla: "Hi ha una falta de previsió total, tenint en compte que fa un any que se sabia que s'havien de dur a terme, a més del fet que s'està apostant per una solució que no és l'òptima, amb la despesa d'uns diners que no se sap d'on sortiran".

Les acusacions han estat rebatudes per Riera, que reitera que l'adequació del centre escolar actual l'ha dirigit Ensenyament, que també ha estat el responsable del temps de planificació, ja que el conveni es va signar al mes de juliol. "Un projecte propi va ser descartat i se'ns va aportar totes les modificacions a fer des del mateix departament, descartant així la possibilitat d'incloure altres opcions en la millora", conclou l'alcalde nargoní. Pel que fa a la despesa efectuada, l'equip de govern lamenta que finalment hagi estat el consistori el que hagi d'assumir el cost de l'actuació, "quan la Generalitat s'havia compromès a pagar una part". Riera també creu que la inversió està totalment justificada "per a un servei important per a la gent del municipi".

Servei per als nuclis petits

L'anunci de la prova pilot d'incorporar el cicle de 0 a 3 anys a les escoles rurals el feia el director territorial d'Ensenyament de la Generalitat a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, en la presentació el passat mes d'abril de l'oferta formativa del curs vinent a l'Alt Pirineu i Aran. L'objectiu de l'entrada de menors de 3 anys, segons indicava Cullerés, serà "donar servei a totes les famílies i evitar que es traslladin de municipi, en localitats on no hi ha escoles bressol".

La direcció pedagògica d'aquests grups havia d'anar a càrrec de cada escola i a l'ajuntament li corresponia assumir el cost de l'educador. Finalment, tota la inversió l'assumiran els consistoris. En relació amb aquesta qüestió, Riera s'ha mostrat molt crític perquè la Generalitat, en canvi, ha obert una línia de subvencions per a llars d'infants de titularitat privada i concertada.