Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Port Ainé i el Parc Natural de l'Alt Pirineu inauguren un nou mirador astronòmic a la cota 2.000 de l'estació

Port Ainé i el Parc Natural de l'Alt Pirineu inauguren un nou mirador astronòmic a la cota 2.000 de l'estació

L'escassa contaminació lumínica i l'elevada altitud fa d'aquest punt un espai idoni per a l'observació astronòmica

Mirador astronòmic a Port Ainé (Foto: PN Alt Pirineu)
Mirador astronòmic a Port Ainé (Foto: PN Alt Pirineu)
12/12/2022 11:20

L'estació de Port Ainé i el Parc Natural de l'Alt Pirineu han inaugurat aquest dissabte un nou mirador astronòmic a l'estació d'esquí del Pallars Sobirà en el marc del Dia Internacional de les Muntanyes que s'ha celebrat aquest diumenge 11 de desembre. L'espai està ubicat a 400 metres de l'Hotel Port Ainé, a la cota 2.000 de l'estació, en un terreny propietat de l'Entitat Municipal Descentralitzada de Montenartró (Llavorsí). La zona disposa de senyalització específica, amb interpretació del cel nocturn i la localització de l'estrella polar, a més d'una plataforma de fusta local de pi negre construïda in situ amb arbres del mateix entorn que es trobaven malalts o decrèpits.

El Parc Natural de l'Alt Pirineu i el seu entorn, com l'estació de Port Ainé, presenten unes condicions d'observació astronòmica excel·lents per l'escassa contaminació lumínica i l'elevada altitud, que suposa que tingui un gruix d'atmosfera menor. Hi ajuda la substitució progressiva de l'enllumenat exterior de l'Hotel Port Ainé 2000 per llums LED de color carbassa, que s'ha instal·lat amb l'objectiu de reduir al mínim la contaminació lumínica de l'entorn.

Punt de Referència per a la Qualitat Lumínica

L'any vinent està previst que el Parc Natural de l'Alt Pirineu sigui declarat Punt de Referència per a la Qualitat Lumínica. Aquesta distinció, que atorga la Generalitat de Catalunya, el certificarà com un dels millors llocs del país per gaudir de la llum de les estrelles, la via làctia i els planetes, i com una zona on la biodiversitat nocturna pot desenvolupar-se en condicions naturals sense alterar el seu cicle biològic per la contaminació lumínica, sobretot voliaines nocturnes, el mussol pirinenc i més d'una vintena d'espècies de muricecs, i també un indret saludable on poder conciliar fàcilment el son.

Nova experiència Starlight

Durant temporada d'hivern, les persones que visitin l'estació de Port Ainé podran gaudir d'una activitat d'observació astronòmica i acostar-se al coneixement i a la interpretació del firmament. De la mà de guies amb titulació Starlight, es podrà aprendre a identificar les constel·lacions i les estrelles, tot descobrint la mitologia que les envolta.

En el marc del conveni de col·laboració amb el Parc Natural de l'Alt Pirineu, al llarg del recorregut de la sortida familiar de raquetes de neu de Port Ainé, les persones visitants també descobriran nous plafons interpretatius per conèixer la flora i fauna que habita els boscos de l'estació i del parc, així com noves menjadores i casetes niu per afavorir la biodiversitat de l'entorn.

Mostrar formulari de contacte