Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Presentació a la Seu d'Urgell del llibre 'Les parròquies d'Andorra i l'Alt Urgell al segle XIV'

Presentació a la Seu d'Urgell del llibre 'Les parròquies d'Andorra i l'Alt Urgell al segle XIV'

Els seus autors, Carles Gascón i Carmen Xam-mar, explicaran l'obra avui dijous a les 7 del vespre a l'Arxiu Comarcal. El document mostra com eren el Principat i la comarca ara fa més de quatre-cents anys

'Les parròquies d'Andorra i l'Alt Urgell al segle XIV' (Anem Editors)
'Les parròquies d'Andorra i l'Alt Urgell al segle XIV' (Anem Editors)
01/12/2022 10:55

Avui dijous a les 7 del vespre, a l'Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, es presenta el llibre Les parròquies d’Andorra i l’Alt Urgell al segle XVI, dels historiadors urgellencs Carles Gascón i Carmen Xam-mar. L'obra, publicada aquesta setmana mateix per Anem Editors, es basa en una part de la visita episcopal que els anys 1575 i 1576 el bisbe d'Urgell va fer a pobles de les valls d'Andorra i a l’actual comarca de l’Alt Urgell.

Segons els seus autors, "es tracta d’una font de primer nivell per conèixer la realitat de les parròquies pirinenques ara fa quatre segles" i també per "saber l’estat de les esglésies, les millores que els visitadors posteriors al Concili de Trento reclamaven i les advertències que feien sobre pràctiques religioses o comportaments dels fidels que assistien als oficis". El treball també s'ha presentat aquesta setmana a la llibreria La Trenca d'Andorra la Vella.

Aquests dies Anem Editors també dóna a conèixer una altra obra vinculada a la història d'Andorra i del Pirineu: Recull d’eines antigues de pagesos i pastors, d'Albert Rossa Naudi. L'autor recupera la seva passió per les eines antigues, que ja va demostrar al 2019 quan va publicar Andorra, eines d’un temps passat. En aquesta ocasió, se centra en l’estudi de les activitats agràries i ramaderes i, sobretot, en les eines necessàries per a dur a terme tasques com el cultiu del blat, la cria i la matança del porc, el treball de la fusta o la cura dels ramats d’ovelles que feien la transhumància. Tot plegat, recollit en un llibre profusament il·lustrat que vol servir tant d’homenatge com de record als nostres ancestres.

Albert Rossa presentarà el seu nou treball, al costat de Jordi Marquet i l’editor Josep Dallerès, el 15 de desembre a les 7 del vespre al Centre Cultural La Llacuna d’Andorra la Vella. Aquest 2022, Anem ha presentat dotze nous títols per al mercat andorrà i català, en el que ha estat l'any amb més publicacions del nou segell ubicat a Encamp.

Lluís Obiols presenta a Puigcerdà La Guerra Gran al Pirineu

D'altra banda, aquest divendres es farà la presentació a Puigcerdà del llibre La guerra gran al Pirineu, a càrrec de Lluís Obiols, coautor de l'obra juntament amb Josep Albert Planes. L'acte tindrà lloc a les 7 del vespre, a l'Arxiu Comarcal de Cerdanya, i l'historiador i arxiver urgellenc estarà acompanyat de l'alcalde puigcerdanès, Albert Piñeira.

La guerra gran al Pirineu és la crònica d'una de les guerres més cruentes que s'ha vist a la serralada al llarg de la història. Se centra sobretot en Cerdanya i l'Alt Urgell, en base a la documentació que es conserva de l'època. El llibre ja es va donar a conèixer aquest mes passat a la Seu, a les jornades d'estudis que servien per commemorar el 200 aniversari de la Regència d'Urgell.

Mostrar formulari de contacte