Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Presentada la nova convocatòria de fons FEDER als ens locals de l'Alt Pirineu i Aran

Presentada la nova convocatòria de fons FEDER als ens locals de l'Alt Pirineu i Aran

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha donat a conèixer a la Seu la partida de fons comunitaris, que ascendeix a 45 milions d'euros. Es cofinançaran projectes d’eficiència energètica i de protecció del patrimoni natural vinculats amb el turisme

Meritxell Borràs s'ha reunit amb els alcaldes de l'Alt Urgell
Meritxell Borràs s'ha reunit amb els alcaldes de l'Alt Urgell
30/03/2016 17:50

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha inaugurat aquest dimecres a la Seu d’Urgell una jornada tècnica sobre les línies estratègiques i de participació en la nova convocatòria del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), adreçada als responsables dels ens locals de l’Alt Pirineu i Aran.

L’actual convocatòria de FEDER està dotada amb 45 milions d’euros destinats al cofinançament de projectes impulsats per ens locals per afavorir l’eficiència energètica i la protecció del patrimoni natural en projectes vinculats amb el turisme. Meritxell Borràs ha ressaltat que “els ajuts representen una possibilitat real per millorar la vida dels ciutadans i les ciutadanes de les comarques de l’Alt Pirineu”. Així mateix, ha reiterat el suport dels tècnics del Departament de Governació als ajuntaments i als consells comarcals pirinencs en la presentació dels seus projectes.

La presentació, que ha tingut lloc al Centre Tecnològic i Empresarial de l’Alt Pirineu de la Seu d’Urgell, ha comptat amb la participació de l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla; el president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Jesús Fierro; i el secretari d'Administracions Locals, Joaquim Ferrer, que ha recordat que aquesta convocatòria del programa FEDER "és important pel volum de diners, pel nombre de projectes que es podran incloure i, sobretot, per la transformació positiva dels pobles i territoris". Ferrer ha remarcat als representants locals que no tots els projectes poden entrar en aquests ajuts, per la qual cosa se serà selectiu i es prioritzarà els més viables i que aportin un valor afegit al territori.

De la seva part, Jesús Fierro ha animat els ens locals a aportar propostes perquè aquest "és un tren que passa ara i que no tornarà a passar almenys fins al 2020, si és que ho fa". A l'acte també hi ha assistit la delegada del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós, i la directora territorial de Governació a Lleida, Anna Feliu.

La sessió informativa a la Seu forma part d’un cicle de presentacions que els responsables de Governació estan duent a terme arreu del territori per donar a conèixer la convocatòria dels eixos 4 i 6 del FEDER. Fins ara s’han organitzat jornades informatives destinades als ens locals de Tarragona i les Terres de l’Ebre (Tortosa, 24 de març) i de la demarcació de Barcelona (Barcelona, 29 de març).

Reunió amb els alcaldes alturgellencs

Un cop finalitzada la presentació, la consellera Borràs ha presidit el Consell d’Alcaldes de l’Alt Urgell, que s’ha celebrat a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Montferrer i Castellbò. Entre d’altres temes, la titular del Departament de Governació ha tractat les línies d’ajuts per al manteniment i la millora de carreteres i camins, el programa de cooperació local PUOSC o l’establiment d’un calendari de pagament del deute de la Generalitat més antic. Els representants dels ens locals de l’Alt Urgell han tramès la demanda del territori que la Generalitat garanteixi l’accés a Internet com a instrument per fomentar l’activitat econòmica i mantenir la població.

D'altra banda, la consellera ha informat de la intenció del Govern d’elaborar unes noves lleis de finançament i governs locals “escoltant les inquietuds dels municipis”. Borràs s’ha mostrat partidària d’aprofundir “en la cooperació entre la Generalitat i les administracions més properes en la redacció d’unes lleis que plantaran les bases del món local del segle XXI”, en el marc del Congrés Nacional del Món Local previst per a la propera tardor.

45 milions d'euros per a projectes d’economia sostenible i protecció del medi ambient

El Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge ha aprovat una nova convocatòria del FEDER per al període 2014-2020, centrada en finançar projectes impulsats per entitats locals en els eixos 4 i 6 del Programa Operatiu FEDER de Catalunya, destinats a potenciar el desenvolupament dels territoris en temàtica de medi natural i patrimoni cultural, amb vinculació turística, així com el desenvolupament de l’eficiència energètica. 

En concret, l'Eix 4 té per finalitat afavorir l'eficiència energètica i el pas a una economia baixa en l'ús de carboni, tot fomentant la producció, distribució i ús d'energies renovables en les infraestructures públiques, inclosos els edificis públics i els habitatges. L’Eix 6, per la seva banda, prioritza la conservació i la protecció del medi ambient i la promoció de l’eficiència de recursos, a través de la conservació, protecció, foment i desenvolupament del patrimoni natural i cultural.

La convocatòria està dotada amb un màxim de 45 milions d'euros (10,5 MEUR destinats a l’Eix 4, i 34,5 MEUR a l’Eix 6). La despesa elegible per operació se situa en un mínim d’1 MEUR i un màxim de 4 MEUR. La subvenció màxima es fixa en un 50% de la despesa elegible. La data d’inici d’operacions a finançar és l’1 de gener de 2014 i el límit d’execució i pagament és fixa en el 31 de desembre de 2020, amb possibilitat de pròrroga fins a 31 de desembre de 2023.

Poden acollir-s’hi les diputacions provincials, els consells comarcals i els ajuntaments. Els ens locals podran presentar sol·licituds a cadascun dels dos eixos fins al 15 de juny. La data de resolució de la convocatòria serà el 15 de desembre d'enguany.

Mostrar formulari de contacte