Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Presentat l'Inventari Forestal Nacional d'Andorra

Presentat l'Inventari Forestal Nacional d'Andorra

El document, considerat una eina cabdal per a la gestió dels boscos andorrans, aportarà informació i eines per dirigir estudis i dur a terme propostes de dinamització forestal, conservació de la biodiversitat, gestió del risc i impuls de la bioeconomia

Presentació de l'Inventari Forestal Nacional d'Andorra (Foto: AR+I)
Presentació de l'Inventari Forestal Nacional d'Andorra (Foto: AR+I)
25/06/2024 13:15

Investigadors de l’eix sostenibilitat d’Andorra Recerca i Innovació (AR+I), en col·laboració amb representants del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i el suport de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, han presentat aquest dimarts, a la sala Sergi Mas de Sant Julià de Lòria, els resultats i eines de l’Inventari Forestal Nacional. Aquest inventari "permet disposar de dades bàsiques dels boscos andorrans extretes amb metodologia estàndard comparable a la d’altres països europeus”, segons ha explicat a l’inici de la presentació la gerent d’AR+I, Vanesa Arroyo.

Per la seva banda, el secretari d'Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, ha destacat la importància de poder tenir acabat aquest document, finançat en part pel Govern d'Andorra, que ajuda a tenir una millor caracterització dels boscos així com també saber amb exactitud la capacitat d'absorció d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle. "Tornem a demostrar que el Principat vol ser capdavanter en la rigorositat i transparència en relació amb la informació vinculada amb l'acció climàtica", ha dit Forné. En aquest sentit, ha puntualitzat que “gràcies a l'estudi s'ha constatat que els boscos d'Andorra tenen capacitat per absorbir prop del 40% de les emissions que emet el país”.

Des d’Andorra Recerca i Innovació, tant la responsable del projecte, Marta Domènech, com el coordinador de l’eix de Sostenibilitat, Oriol Travesset, han ressaltat la importància de tenir la superfície forestal inventariada. "El primer Inventari Nacional Forestal aporta informació i eines cabdals als comuns i al Govern per dirigir estudis i dur a terme propostes de dinamització forestal, conservació de la biodiversitat, gestió del risc i impuls de la bioeconomia", ha valorat Domènech. I ha afegit: "Des d'AR+I entenem aquest inventari com el punt de partida per avançar cap a un nou model de gestió forestal".

194 parcel·les forestals

La investigadora del CTFC, Míriam Piqué, ha contextualitzat els usos dels inventaris nacionals i la importància de l’aplicació de metodologies estàndards per poder-los comparar mentre se’n fa el seguiment. A Andorra s’han catalogat 194 parcel·les forestals distribuïdes de forma regular, que representen tota superfície arbrada del país i formen la xarxa de seguiment permanent de l’evolució de la coberta forestal. Travesset ha valorat que, per a Andorra Recerca i Innovació, el document “representa el paquet de dades essencial per impulsar i seguir la recerca en boscos al país i servir les polítiques públiques forestals”. AR+I treballa actualment en diversos projectes transfronterers sobre gestió forestal.

Mostrar formulari de contacte