Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Presenten un llibre sobre la introducció de l'esquí a Catalunya i l'esport al món rural

Presenten un llibre sobre la introducció de l'esquí a Catalunya i l'esport al món rural

28/06/2010 16:29

El director de Política Esportiva de la Secretaria General de l’Esport, Manuel Ibern, presentarà aquest dimarts a Barcelona el llibre La introducció de l’esquí a Catalunya. L’esport al món rural, de Josep Casanovas i Prat. És el novè número de la col•lecció "Textos de Cultura i Esport" que edita la Secretaria General de l'Esport per oferir una selecció de documents sobre la història de l’esport a Catalunya.

A l'acte també hi seran  l’exesquiadora Núria Puig, el vicepresident primer del Centre Excursionista de Catalunya, Francesc Banqué, i Andreu Rafa, representant de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern i del Comitè del Centenari de l’esquí a Catalunya.

En aquest llibre, Josep Casanovas explica com va arribar l’esquí a Catalunya i el paper cabdal que hi va tenir el Centre Excursionista de Catalunya, que en va ser l’introductor l’any 1908 als Rasos de Peguera. Mitjançant tres textos, d’estils i autors diversos, de les tres dècades inicials del segle XX, tenim coneixement de la ràpida difusió que va tenir aquest esport partint del vessant recreatiu i evolucionant fins al caràcter més competitiu.

L’obra aborda també els inicis del turisme d’esquí al Pirineu i la consciència que podia ser un element de dinamització econòmica de les zones de muntanya. Alhora, exposa les reticències que va haver de vèncer per part de diversos sectors socials un nou esport considerat inicialment com a perillós i que bàsicament era practicat per gent de ciutat.

D’altra banda, Casanovas fa balanç del naixement de les primeres estacions d’esquí i de la Federació Catalana, aixi com la paulatina expansió gràcies a les millores en el transport cap als Pirineus.

Josep Casanovas i Prat (Vic, 1966) és doctor en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona i professor de Teoria i Història de l’Activitat Física i de l’Esport a la Universitat de Vic. En el camp de la història de l’esport, ha investigat sobre la introducció de l’olimpisme a Catalunya, l’educació física i l’estudi de l’esport fora dels àmbits urbans. D’entre les seves publicacions, ha estat coautor de l’estudi introductori del llibre Pierre de Coubertain. Lliçons de pedagogia esportiva (2004) o de l’obra El bàsquet a Vic: esport i ciutat (1999), així com de diversos articles sobre la historia social de l’esport català.

Mostrar formulari de contacte