Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Primera reunió del Consell Consultiu i de Coordinació de Salut Pública de l’Alt Pirineu i Aran

Primera reunió del Consell Consultiu i de Coordinació de Salut Pública de l’Alt Pirineu i Aran

El Govern ha iniciat de forma pionera al territori pirinenc el desplegament d'aquests òrgans, que tenen l'objectiu de treballar la salut de forma transversal

Primera reunió del Consell Consultiu i de Coordinació de Salut Pública de l’Alt Pirineu i Aran (Foto: Gencat)
Primera reunió del Consell Consultiu i de Coordinació de Salut Pública de l’Alt Pirineu i Aran (Foto: Gencat)
13/02/2017 17:55

La delegada territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya a l’Alt Pirineu i Aran, M. Rosa Amorós, ha presidit aquest dilluns a Tremp la primera reunió del Consell Consultiu i de Coordinació de Salut Pública de l’Alt Pirineu i Aran. Aquest òrgan té com a objectiu treballar la salut de forma transversal.

L’acte, que s’ha celebrat a les dependències del Centre de suport territorial Pirineus de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, ha comptat també amb la presència dels representants dels diferents departaments de la Generalitat; del secretari de Salut Pública, Joan Guix; la subdirectora general de Coordinació de la Salut Pública a la Catalunya Central, Camp de Tarragona, Lleida, Alt Pirineu i Aran i Terres de l’Ebre, Mercè Bieto; representants del món local, acadèmic, del tercer sector, teixit associatiu, col·legis professionals, així com dels proveïdors de salut.

En la trobada s'ha recordat que la confluència de factors econòmics, socials, polítics i ambientals, el que es coneixen com a determinants socials de la salut, configuren la forma de viure i emmalaltir de les persones. "El 80 per cent d’aquests determinants es troben fora del sistema sanitari", s'assenyala.

Accions de salut fora dels àmbits sanitaris

El pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP) aprovat pel Govern l’any 2014 vol incidir en els determinants socials de la salut amb accions realitzades en àmbits no sanitaris. La millora de la qualitat de l’aire, l’augment de la seguretat viària i l’esforç per disminuir el fracàs escolar són exemples d’actuacions sectorials amb impactes en la salut.

Cal destacar que en el marc d’aquesta sessió del Consell s’ha presentat un primer diagnòstic de salut del territori a partir de les dades demogràfiques, de desigualtat, i d’acord amb els indicadors bàsics, estils de vida i determinants socials, que servirà per dur a terme una estratègia de salut des de tots els àmbits.

Debat

En aquesta primera reunió també ha quedat palès que "la salut és un bé individual, però també eun patrimoni comú del qual cal tenir cura, a més de ser una responsabilitat de tots que mereix l’esforç conjunt per promoure la salut, l’equitat i la sostenibilitat, en la línia dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides".

Fruit del debat generat, on han estat presents les especificitats i necessitats percebudes des de les comarques del Pirineu, s’han identificat diferents oportunitats de millora que es treballaran en comissions tècniques.

Especificitats del territori

La delegada territorial del Govern, M. Rosa Amorós ha valorat molt positivament el fet que s’hagi escollit l’Alt Pirineu i Aran com a territori pioner a tot Catalunya per iniciar els Consells territorials consultius i de coordinació de Salut Pública, ja que a diferència de la resta del país, l’àmbit de l’Alt Pirineu i Aran, com a territori de muntanya té els condicionants de la comunicació, les estratègies d’actuació i la cohesió interna, fet que suposa un esforç afegit de l’administració per oferir els serveis amb la màxima qualitat.

En aquest sentit, Amorós creu crucial la creació d’aquest consell com una font de treball transversal entre les diferents administracions per conciliar les actuacions en salut, clau per millorar aspectes com la qualitat de vida dels ciutadans, augmentar la capacitat d’aprenentatge, enfortir les famílies i comunitats, així com millorar la productivitat, i per tant contribuir al creixement econòmic.

Mostrar formulari de contacte