Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Principi d'acord entre Salut i Suport Mutu sobre ajuts al transport en casos de precarietat

Principi d'acord entre Salut i Suport Mutu sobre ajuts al transport en casos de precarietat

Les dues parts buscaran vies per garantir els trasllats de persones sense recursos en espera d'una solució "general i permanent". El col·lectiu ha agraït "l'actitud positiva" mostrada pel CAP i pel Departament per resoldre la reclamació

Xarxa de Suport Mutu
Xarxa de Suport Mutu
09/08/2017 13:15

El Departament de Salut de la Generalitat i la Xarxa de Suport Mutu de l’Alt Urgell han arribat a un principi d’acord pel que fa a la reclamació d’ajuts al transport per motius de salut en situacions de precarietat econòmica. Les dues parts s’han reunit aquest dimarts, amb la presència de la gència de la regió sanitària, la direcció del CAP de la Seu i una representació del CAPAU.

Segons ha comunicat la plataforma, pel que fa a la consecució d'una "solució general i permanent", ara es mourà contactes a nivell parlamentari, de l’ajuntament i del síndic de greuges de Catalunya per tal d’explorar quina és la via per aconseguir-ho. En una propera reunió, durant la primera quinzena de setembre, s’exposaran els avenços en aquest sentit. L'objectiu final és facilitar els desplaçaments de pacients que, per motius sanitaris, es veuen obligats a anar des del Pirineu a hospitals de ciutats com ara Lleida o Barcelona.

També s’ha acordat que es treballarà per poder fer servir els taxis que ja es paguen per a patologies de llarga durada que si estan cobertes (diàlisi, quimioteràpia, radioteràpia i transplantaments) perquè també hi puguin anar en el mateix desplaçament, sempre que sigui possible, persones sense recursos. En el cas de Yann Marais, que ha hagut de desplaçar-se en diverses ocasions a Lleida sense ser cobert el cost per l’administració, s’ha acordat que se li reembolsarà el cost dels viatges.

L’assemblea de la Xarxa de Suport Mutu ha acceptat l’oferta de la regió sanitària i per tant "finalitza l’ocupació del CAP, en espera de la reunió programada al començament de setembre i els resultats que allí es presentin". Dilluns passat, una quinzena de persones es van concentrar a la plaça dels Oms i posteriorment es van instal·lar a la sala d'espera del centre mèdic per reclamar una solució. Segons conclouen, “després de mesos de demandes, reunions, escrits i comunicats, ha estat la mobilització i la pressió popular el que ha proporcionat aquesta victòria parcial”. En aquest sentit, han fet “una crida als veïns i veïnes de la Seu i comarca que hagin de realitzar desplaçaments sanitaris i no tinguin recursos a sumar-se a la Xarxa de Suport Mutu per tal de fer juntes la pressió necessària perquè se’ls pagui el viatge”, ja que creuen que “només així s’aconseguirà passar de la victòria parcial a una victòria general”.

D’altra banda, el col·lectiu també ha volgut reconèixer “l’actitud positiva del CAP i de la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran pel que fa al seu compromís en la resolució del problema”. En canvi, lamenten "profundament l’actitud del CAPAU i l’Ajuntament de la Seu" perquè consideren que han mostrat "inacció i total despreocupació envers el problema", que consideren que “continua essent compartit entre serveis socials i sistema sanitari”, malgrat que les institucions locals han reiterat que és un assumpte que s'ha de resoldre a nivell de tot Catalunya i no depèn d'ells.

Finalment, des de la Xarxa de Suport Mutu volen animar als veïns i veïnes de la Seu i comarca "a participar del projecte i a recuperar el millor significat de la paraula solidaritat: els problemes d’un són els problemes de tots”.

Mostrar formulari de contacte