Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Prohibició d'encendre foc en terreny forestal fins al 15 d’octubre

Prohibició d'encendre foc en terreny forestal fins al 15 d’octubre

Des de l’inici del 2022 s’han registrat 150 incendis a Catalunya, que han cremat 452 hectàrees forestals
Incendi a Ars (Foto: Bombers)
15/03/2022 10:50

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural prohibeix a partir d'aquest dimarts i fins al 15 d’octubre encendre foc en terreny forestal. Des de l’1 de gener del 2022 ja s’han produït 150 incendis, que han cremat 454 hectàrees a Catalunya. Tot i les pluges d’aquests últims dies, la sequera continua present a pràcticament tot el país. La Generalitat destaca que les zones arbrades de la meitat nord, tradicionalment fora del risc d'incendi en aquesta època, també hi estan exposades.

Segons explica el departament, si la sequera continua, es viurà una campanya d’incendis "molt complicada", fins i tot a l'àrea pirinenca. Çal tenir en compte que històricament, les comarques més castigades pels incendis durant la primavera són les del litoral i prelitoral sud (des del Montsià al Garraf i des de la Terra Alta al Penedès), a més de l’Empordà.

La prohibició té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals. La norma regula que en els terrenys forestals i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina en sigui la finalitat. Especialment, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims al bosc sense una autorització expressa. Tampoc no es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura. Dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires.

També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

452 hectàrees forestals cremades

Des de l’1 de gener hi ha hagut a Catalunya 150 incendis forestals. El més gran va ser a Roses (Alt Empordà) el 21 de febrer i va cremar 377,14 hectàrees totals, pràcticament totes dins del Parc Natural del Cap de Creus. En la mateixa època, l’any passat se n’havien produït 58, que van cremar 34 hectàrees. I el 2020 hi va haver 42 incendis amb 15 hectàrees cremades. A l'Alt Urgell n'hi ha haver un a finals de febrer a Ars.

Mostrar formulari de contacte