Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Protecció Civil de la Generalitat demana precaució per la predicció de fort vent i les nevades

Protecció Civil de la Generalitat demana precaució per la predicció de fort vent i les nevades

Hi ha activada l'alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya per risc de ventades Es manté la prealerta del Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya  per nevades al Pirineu
SMC - Perill per vent 21.02.2015
21/02/2015 13:43

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat l’Alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per risc de forts vents a partir d’aquest dissabte i especialment de cara a la matinada i matí de diumenge. Les ventades han començat al sud del País i l’Alt Pirineu i a la tarda s’estendran a tot el Pirineu, Prepirineu, la Catalunya Central litoral i prelitoral sud i punts de la demarcació de Barcelona. A partir del vespre i nit, les ventades es podrien estendre a qualsevol punt de Catalunya.

Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya SMC el vent bufarà de component nord amb ratxes que poden superar els 90 km/h a partir de la tarda. Diumenge les ventades més fortes seran a cotes altes de les comarques del Pirineu i Prepirineu i a les comarques del prelitoral de Barcelona, sobretot a les cotes mitjanes però també a zones urbanes. De cara a la tarda de diumenge el vent afluixarà i a la nit quedarà localitzat a les comarques del Pirineu.

Protecció Civil demana tenir precaució en la conducció i en les activitats a l’exterior en les hores i llocs on bufi el vent amb força, sobretot a les cotes mitges i elevades. A més, la situació de fort vent farà que la sensació de fred augmenti molt. Cal tenir-ho en compte alhora de fer activitats a l'exterior en especial al medi natural i sobretot d'alta muntanya.

Si es té pensat desplaçar-se a la muntanya, cal consultar les actualitzacions de la previsió meteorològica i el butlletí de perill d’allaus i adequar les activitats al risc en cada moment. Cal tenir en compte aquesta informació quan es planifiquin les activitats de lleure. És altament recomanable extremar la precaució en les travesses de muntanya o activitats en cotes mitjanes o altes per seguretat ajornar-les si el vent bufa amb força. Allà on nevi i bufi el vent es pot donar el fenomen del torb.

A les poblacions de les comarques afectades i sobretot a les zones urbanes cal que la població reculli i lligui de forma segura tendals, i elements inestables a terrasses, que poden precipitar-se. Si no es poden fixar de forma estable no els deixeu a l'exterior.

També cal limitar els desplaçaments a les zones on bufi més fort i condicionar-los sempre a les condicions meteorològiques. La resta d'activitats, sobretot en zona urbana, requeriran fer un especial seguiment en el moment de màxima intensitat del vent per detectar els elements que es puguin desprendre amb risc d'impacte. Caldrà evitar situar-se a prop d'elements inestables o que puguin caure (murs, tancaments, bastides que es moguin o altres similars) durant la major afectació del vent.

Nevades a qualsevol cota de la vessant nord del Pirineu

Protecció Civil de la Generalitat DGPC ha emès també una PREALERTA del Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT per les nevades que es preveuen al Pirineu a partir del migdia d’aquest dissabte i durant demà diumenge.

Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya SMC a partir del migdia d’aquest dissabte la cota de neu voltarà els 1.000 metres i al llarg de la tarda baixarà fins a qualsevol cota a les comarques del Pirineu. De cara al vespre de dissabte i matinada de diumenge, les nevades s’intensificaran a la vessant nord podent baixar a qualsevol cota. A causa del fort vent es pot produir el fenomen de torb i durant tot l’episodi es poden acumular més de 20 cm per sobre dels 1.200 metres i més de 5 cm. per sobre dels 600 metres. Les comarques afectades per la previsió del SMC són: la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Solsonès, el Berguedà i el Ripollès.

Protecció Civil de la Generalitat recomana tenir presents els consells d’autoprotecció en les activitats a l’exterior i a casa davant les nevades http://interior.gencat.cat/nevades. També recorda que cal portar sempre el vehicle preparat amb cadenes, mòbil amb la bateria carregada, alguna manta o roba d’abric de reserva, aigua i algun aliment calòric en els desplaçaments a les zones on les nevades poden ser més importants (Pirineu i Prepirineu), i seguir sempre els consells del Servei Català de Trànsit.