Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Prova pilot en una línia elèctrica propera a Aigüestortes per fer front al gel

Prova pilot en una línia elèctrica propera a Aigüestortes per fer front al gel

Endesa ha substituït els suports de fusta per uns de metàl·lics i el cablejat convencional per un nou sistema

22/01/2015 18:01

Endesa ha posat en marxa una prova pilot per reduir l'efecte del gel a la xarxa elèctrica, el qual pot formar maniguets i arribar a trencar cables i suports si s'hi s'acumula en grans gruixos. L'actuació s'ha realitzat en una línia de mitja tensió que es troba dins la zona perifèrica del Parc Nacional d'Aigüestortes, al nucli aranès d'Arties.

La companyia ha substituït els suports de fusta per uns altres de més resistents de tipus tubular i de xapa metàl·lica plegada, així com un quilòmetre de cablejat a 25 kV per un nou sistema de cable trenat recobert d'aïllament que representa una reducció important de les mides i de l'amplitud física de la línia.

Així es vol dotar a clients del municipi de Naut Aran -que s'alimenten mitjançant aquesta línia- d'una xarxa més robusta i resistent als fenòmens meteorològics adversos, característics de l'alta muntanya. L'objectiu és fer front, especialment, a la formació de maniguets de gel, és a dir, quan la neu que es diposita damunt dels cables i es congela per l'efecte de l'humitat i de les baixes temperatures, la qual cosa pot acabar provocant sobrepès a la línia i podria traduir-se en un trencament dels cables i que els suports cedeixin. A més, s'han col·locat nous subjectadors per evitar el destrenat de la línia com a conseqüència de temporals.

Aquests treballs, que han suposat una inversió de més de 88.000 euros aportats íntegrament per la companyia, permetran testar durant els pròxims anys el comportament d'aquest nou disseny d'infraestructura elèctrica i, si els resultats són positius, implementar-lo també a d'altres indrets del territori.

Mostrar formulari de contacte