Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Quatre rais rememoren el transport fluvial de la fusta a la Pobla de Segur amb dues dones damunt les embarcacions

Quatre rais rememoren el transport fluvial de la fusta a la Pobla de Segur amb dues dones damunt les embarcacions

El recorregut ha començat un any més a la presa de Llania i ha finalitzat al Pont de Claverol, on els 24 raiers i raieres han estat rebuts pel públic. L'activitat ha tancat la 41a Diada dels Raiers

09/07/2019 11:40

La 41a edició de la baixada de raiers de la Pobla de Segur s'ha celebrat, com ja és tradició, el primer cap de setmana d'aquest mes de juliol i enguany ho ha fet amb la presència de dues dones en dues de les quatre embarcacions. La festa té com a objectiu recordar la tradicional baixada de rais, que transportava fusta des del Pirineu fins al Delta de l'Ebre. El recorregut ha començat un any més a la presa de Llania i ha finalitzat al Pont de Claverol, on els 24 raiers i raieres han estat rebuts pel públic, que els han animat fins al final.

Bastús ha explicat que la baixada és l'acte que tanca la 41a Diada dels Raiers, que s'ha allargat durant tot el cap de setmana. Enguany dues raieres, que formen part de l'associació, han baixat per primera vegada. Paula Dalmau ha explicat que ve de família raiera, que sempre han format part de l'entitat i que s'ha sentit nerviosa però il·lusionada de poder fer la baixada. Per la seva banda, Sílvia Hernández, que ha baixat en el primer rai, un cop han arribat al Pont de Claverol ha assenyalat que tot i que han patit alguna aturada en el recorregut, s'ha sabut reconduir la situació entre tots. "Ha estat una molt bona experiència", ha asseverat Hernández.

Sobre la participació de dones en aquesta baixada, Bastús ha dit que feia anys que no es produïa. A més, segons han comentat alguns veïns, les dones podien baixar però sense fer la feina del raier, a diferència d'aquesta 41a baixada.

Bastús ha remarcat que la baixada requereix força i tècnica. "És un riu divertit, té passos que has d'estar concentrat, però això ho fa més entretingut", ha explicat el president de l'entitat que rememora aquesta tradició.

Entre un públic entregat que els esperava en diferents punts del trajecte, els quatre rais han arribat amb els 24 raiers entre aplaudiments i crits d'ànim. Com és el cas de Núria Maspó, veïna de Moià que ha passat uns dies al Pallars amb un grup excursionista de Sabadell. "L'havia vist per la televisió i m'està agradant molt, l'ambient que es crea és fantàstic", ha detallat la visitant.

Tradició pirinenca

Aquest mitjà de transport fluvial permetia transportar fusta des del Pirineu fins al Delta de l'Ebre i, des de fa 41 anys, l'Associació Cultural de Raiers del Noguera Pallaresa treballa per recuperar cada any la tradició. Un mes abans de la festa els raiers van a buscar al bosc les redortes de bedoll per lligar els troncs i tenir les embarcacions llestes per a la baixada. Ho fan seguint el mateix mètode que utilitzaven els raiers autèntics que es van dedicar durant segles a aquesta professió.

Des de l'associació organitzadora es vol donar una visió global de l'ofici, des que es tallaven els arbres al bosc fins que la fusta arribava a les serradores de destí, passant per l'arrossegament i la lligada dels troncs.

Durant els descens els raiers segueixen la tradició de dirigir l'embarcació a la dreta i a l'esquerra cridant els pobles de Sossís i la Pobla, que queden a banda i banda del riu. A més, el rai no porta ni fre ni accelerador, sinó que va manat per la velocitat de l'aigua.

Altres activitats

Entre les activitat més destacades abans de la baixada d'aquest diumenge hi ha la tallada del pi, la girellada popular i els balls i danses dels raiers, l’Espardenyada, una caminada popular que acaba amb un esmorzar de forquilla, l’Espardexics, una versió adaptada als infants, visites a l'Espai Raier, fer equilibris amb la 'Biga Boja' i, a més, aquest any s'ha recuperat el concurs de barranqueig.

 

 

 

 

 

 

  • Les dues dones raieres que han baixat en la 41a edició de la baixada de rais de La Pobla de Segur (Foto: ACN)
    Les dues dones raieres que han baixat en la 41a edició de la baixada de rais de La Pobla de Segur (Foto: ACN)
  • Un dels rais en la 41a Baixada de Raiers a Pobla de Segur (Foto: ACN)
    Un dels rais en la 41a Baixada de Raiers a Pobla de Segur (Foto: ACN)

Mostrar formulari de contacte