Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Quatre sentències judicials donen la raó als veïns de la Vall Fosca en el conflicte amb Endesa sobre el rebut elèctric

Quatre sentències judicials donen la raó als veïns de la Vall Fosca en el conflicte amb Endesa sobre el rebut elèctric

El Jutjat de Tremp avala l'autoliquidació per part dels usuaris de la Torre de Capdella, d'acord amb el conveni entre l'Ajuntament i la companyia elèctrica signat l'any 1927. La CUP reclama "la restitució dels danys ocasionats" pels talls de llum, que creuen que tenien l'objectiu de "coaccionar" la població
Protesta a la Vall Fosca per reclamar la municipalització de les centrals hidroelèctriques (Foto: ACN / arxiu)
14/01/2022 18:55

La justícia ha donat la raó, amb quatre sentències, als residents de la Vall Fosca en la qüestió de l'IVA dels rebuts de la llum. Els veïns, que gaudeixen de preus reduïts gràcies a convenis fets en el moment de la construcció de les hidroelèctriques, consideraven excessiu el que Endesa els facturava. Alguns d'ells només abonaven a l'elèctrica la quantitat que creien justa, d'acord amb el contracte del 1927. El 2016, la companyia ja va tallar la llum per impagament a alguns veïns i l'any 2021 va deixar sense subministrament a aquells que havien autoliquidat els rebuts des del 2016. Ara la justícia els dona la raó i avala les autoliquidacions, mentre que Endesa recorrerà la sentència.

Des de la companyia han afirmat que ara com ara només han rebut una sentència i que la recorreran al jutjat de primera instància de Tremp. Mentrestant, l'equip de govern de la Torre de Capdella ja va signar un acord amb Endesa on pactava pagar 300.000 euros a canvi de liquidar el deute que reclamava l'empresa al consistori, portant als veïns a fer el mateix i "invalidant" el contracte històric de 1927 que s'havia signat per haver cedit terrenys comunals per a la construcció de la primera central hidroelèctrica. Es tracta d'un conflicte que fa anys que dura, des de la liberalització del sector elèctric.

La CUP demana la dimissió de l'equip de govern municipal

Després d'aquest anunci, el grup municipal de la CUP a l'Ajuntament de la Torre de Capdella ha dit que "ara el pronunciament judicial demostra que els talls de llum eren il·legals" i que, tal com ells havien defensat, "les autoliquidacions són vàlides". Per això, han animat tots els veïns beneficiaris del contracte a mantenir aquest mètode. Alhora, han denunciat que les interrupcions en el servei executades per Endesa els darrers mesos tenien com a objectiu de "coaccionar als veïns" perquè acabessin pagant "el deute il·legítim" reclamat per la companyia. La situació ha afectat uns 15 residents i en algun cas, asseguren, "ha deixat famílies amb nens sense electricitat durant més d'una setmana".

Per tot plegat, els anticapitalistes estudien "denunciar penalment els seus responsables" i "demanar la restitució dels danys ocasionats i el rescabalament dels diners pagats de les arques públiques a Endesa". A més a més, han demanat "la dimissió en bloc de l'equip de govern de la Torre de Capdella", perquè consideren que "Endesa només aconsegueix cobrar per la força o bé pactant amb els membres de l'executiu local". Al respecte, els cupaires asseguren que "regidors d'ERC han sol·licitat als veïns afectats un justificant de pagament del suposat deute per autoritzar novament a l'empresa que els restablís el servei després dels talls". Per això, consideren que aquests electes han actuat com a "secretaris a la Vall" per a la multinacional.

Mostrar formulari de contacte