Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / RàdioSeu ofereix aquest dijous al migdia l'últim debat dels alcaldables de la Seu d'Urgell

RàdioSeu ofereix aquest dijous al migdia l'últim debat dels alcaldables de la Seu d'Urgell

Es podrà seguir pel 107.2 FM i www.radioseu.cat i també en viu, a l'Arxiu Comarcal. Avui, Compromís ha defensat ubicar el nou polígon industrial a Castellciutat. Junts vol vetllar perquè el Govern liciti el nou Hospital Comarcal aquest any 2023. ERC defensa apropar l'entorn natural a la ciutadania com una aposta mediambiental. La CUP proposa crear consells de Castellciutat, els barris i el nucli antic

24/05/2023 19:40

La campanya de les eleccions municipals de la Seu d'Urgell entra ja a les darreres hores, que estaran marcades per la celebració de l'últim debat dels alcaldables, organitzat per RàdioSeu. L'acte, obert al públic, es durà a terme aquest dijous dia 25 al migdia (des de les 11.15 h), a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell, i es podrà escoltar en directe pel 107.2 FM, al web www.radioseu.cat i a l'aplicació de RàdioSeu per a mòbils. Hi han estat convidats tots els caps de llista, i han confirmat la seva assistència Joan Barrera (Compromís), Jordi Fàbrega (Junts), Francesc Viaplana (ERC) i Bernat Lavaquiol (CUP).

Pel que fa a la jornada d'avui dimecres, Compromís ha confirmat que aposta per ubicar el nou polígon industrial a Castellciutat, en terrenys situats darrere la Torre Solsona, i no a la zona de l’antic càmping Envalira com s’ha planificat aquesta darrera legislatura. L’alcaldable, Joan Barrera, ho justifica assegurant que l’Ajuntament ja “té els terrenys previstos a Castellciutat, sota la carretera general, tal com indica el Pla d’Urbanisme aprovat”, i emplaça “tots els grups a treballar per fer-ho realitat”.

Segons Barrera, “l’urbanisme serveix per definir creixements de les ciutats a 25-30 anys, tan residencial com industrial o de serveis”. I defensa que “bona part de l’èxit de la ciutat, amb un eixample ordenat i un territori agrícola preservat, es deu a la bona planificació dels anys 20, dels 80 i del 2002”. Al respecte, el cap de llista creu que l’actual previsió és “improvisar sense debat i responent a no se sap quins interessos”, perquè creu que el “canvi en la ubicació” s’ha proposat “d’un dia per l’altre”, i que “no és seriós”.

Més enllà del debat sobre la ubicació, Compromís veu necessari dotar-se de nou sòl industrial perquè “servirà per trobar més sinergies amb Andorra i noves inversions, que generin riquesa i llocs de feina”. Conclouen que “el polígon dels anys 90 ha estat un èxit i model pel bon ordenament”, i que “cal que el nou polígon del segle XXI sigui un èxit també, i model d’excel·lència, des del primer dia”. 

D'altra banda, Compromís ha exposat aquest dilluns el seu programa electoral en una entrevista emesa RàdioSeu. L'alcaldable Joan Barrera ha estat entrevistat per la directora de l'emissora municipal, Marta Pujantell. El podcast de l'entrevista es pot recuperar en l'apartat de 'Ràdio a la carta' de la nostra pàgina web.

El candidat a l’alcaldia per Junts, Jordi Fàbrega, vetllarà perquè el Govern liciti l’Hospital Comarcal aquest 2023, per consolidar les millores recents. Fàbrega, acompanyat d’Inés Vilà i Olga Travesset (treballadores sanitàries i membres de la llista), n’ha esmentat el nou CAP, el consultori de Castellciutat, la base permanent del GRAE a l’Aeroport, l’heliport nocturn pel SEM i el conveni amb Andorra per prestacions a l’Hospital de Meritxell, que permetrà tenir a prop serveis com l’UCI, dermatologia i neurologia.

Fàbrega assegura que, amb el Departament de Salut, milloraran “la captació i retenció dels millors professionals, tant d’atenció primària com especialitzada”. Pel pediatre urgellenc, aquest “és un problema de país” però “és més evident al Pirineu”. Amb la conselleria, i amb el Bisbat, també faran realitat el Centre de Salut Mental al Seminari. A aquests serveis s’hi afegirà el ‘Barnahus’ per a infants i adolescents víctimes de violència sexual.

Per la gent gran, Vilà anuncia que s’incorporarà al CAPAU el Servei d’Orientació a les Famílies, el Centre d’Autonomia Personal, la teleassistència avançada i suport a familiars i cuidadors, per “potenciar la cura al domicili amb màxima qualitat”. A tot plegat s’hi afegirà la reforma de la Unitat Sòciosanitària de l’Hospital, que ampliarà de 14 a 60 les places de residència, a més del nou equipament a l’Horta del Valira, que inclourà pisos amb serveis, centre de dia i àpats a domicili.

ERC ha exposat aquest dimecres les seves propostes en l’àmbit mediambiental. L’actual alcalde i candidat a la reelecció, Francesc Viaplana i la regidora de Medi Ambient i Patrimoni Natural, Núria Tomàs han volgut “posar de relleu l’esforç que s’ha fet aquest darrer mandat per acostar a la ciutadania un entorn natural més accessible, amb la millora dels senders i inversions a l’entorn”.

Viaplana ha recordat “la importància d’actuar on i quan hi ha problemes, com és per exemple la sobrepoblació de coloms al municipi”, i ha explicat que s’ha reduït la població d’aquestes aus amb pinso esterilitzant i realitzant captures. De cara al futur, el cap de llista d’Esquerra Republicana aposta per el “control de nidificacions” i per “continuar reduint-ne les colònies establertes a la zona”.

De la seva part, Núria Tomàs, ha fet incís en les actuacions fetes a nivell de gestió forestal “per tal de reduir el risc d’incendis i mantenir un entorn net i ben gestionat”. Tomàs també ha reivindicat “les campanyes ciutadanes dutes a terme per tal de visualitzar  les actuacions i la responsabilitat personal de la ciutadania”. Entre aquestes, ha esmentat les campanyes de prevenció de les burilles a terra o bé el control dels excrements de gossos. Viaplana ha reblat tot manifestant que estaran “al costat del sector primari, peça fonamental del nostre entorn”.

El cap de llista de la CUP, Bernat Lavaquiol, considera que “Castellciutat té una idiosincràsia pròpia que cal respectar i potenciar”. Al respecte, proposa crear una assemblea o consell que representi el nucli, com també crear consells dels barris de la Seu i que l’Ajuntament els doti amb “eines, un tècnic i pressupost”, perquè "els veïns i les veïnes de Castellciutat i de tots els barris decideixin quines inversions volen prioritzar, quines no volen i quines instal·lacions i equipaments cal fer-hi”.

Lavaquiol hi afegeix que volen fer el mateix amb el Casc Antic i, com a proposta afegida, convertir-lo en “Canonges Cultural des d’una perspectiva popular”, un concepte amb què volen prioritzar-hi l’establiment d’”obradors, productors i artistes”. I per "evitar-hi la gentrificació”, l’alcaldable creu que cal ubicar-hi “habitatge públic perquè les veïnes hi puguin viure”, com també limitar-hi la presència de pisos turístics.

El PP i Vox no han difós aquest dimecres cap comunicat o convocatòria de premsa referent a la campanya electoral a la Seu d'Urgell.

  • Debat dels candidats a l'alcaldia de la Seu d'Urgell, aquest dijous a RàdioSeu
    Debat dels candidats a l'alcaldia de la Seu d'Urgell, aquest dijous a RàdioSeu
  • Joan Barrera i David Servat, de Compromís per la Seu, en roda de premsa
    Joan Barrera i David Servat, de Compromís per la Seu, en roda de premsa
  • Inés Vilà, Jordi Fàbrega i Olga Travesset, de Junts per la Seu, en roda de premsa
    Inés Vilà, Jordi Fàbrega i Olga Travesset, de Junts per la Seu, en roda de premsa
  • Francesc Viaplana, en l'atenció als mitjans de comunicació
    Francesc Viaplana, en l'atenció als mitjans de comunicació
  • Bernat Lavaquiol, en l'atenció als mitjans de comunicació
    Bernat Lavaquiol, en l'atenció als mitjans de comunicació

Mostrar formulari de contacte