Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Recomanen l'ús de mascareta per sortir al carrer

Recomanen l'ús de mascareta per sortir al carrer

Protecció Civil, autoritats i experts recorden que la principal utilitat d'aquest element de protecció és la d'evitar transmetre el coronavirus a d'altres persones. L'Ajuntament de la Seu i el Sant Hospital s'han sumat a la crida a seguir aquest consell

Model de mascareta solidària confeccionada a la Seu (Foto: Marian Lamolla)
Model de mascareta solidària confeccionada a la Seu (Foto: Marian Lamolla)
06/04/2020 14:45

Autoritats i experts han reforçat aquests darrers dies la recomanació de fer servir la mascareta quan se surti de casa per a aquells supòsits en què es pot fer dins de l'actual confinament, com ara anar a comprar, treure a passejar el gos o bé anar a treballar en aquelles empreses o serveis que estan autoritzats a seguir en funcionament. Aquesta protecció del nas i la boca ajuda tant a evitar un possible contagi per coronavirus com a una possible propagació per part de qui la porta.

Protecció Civil ja ha incorporat aquesta recomanació al seu recull diari de respostes a preguntes freqüents de la ciutadania. I des de la Seu d'Urgell, l'alcalde de la ciutat i president de la Fundació Sant Hospital, Jordi Fàbrega, subratlla que encara ara hi ha "informacions contradictòries" sobre l'eficàcia de les mascaretes perquè "el virus és nou i encara és desconegut", però que en tot cas, amb les dades de què es disposa ara mateix a nivell mèdic, el consell és que és millor portar-la, perquè "si tu tens el virus i no ho saps, almenys no transmets el virus".

Per això, Fàbrega se suma a la crida a fer servir aquesta protecció per a la cara tot recordant que la propagació a la Seu es manté tal com ho demostra el fet que, al marge dels ingressats a l'Hospital, ara mateix hi ha desenes de veïns i veïnes de la Seu aïllats als seus domicilis per símptomes de contagi. El batlle i metge urgellenc recorda que "el més important segueix sent que no se surti de casa", però si s'ha de sortir "es recomana que es faci amb mascareta". Finalment, Jordi Fàbrega ha recordat que aquests dies les farmàcies de la Seu n'estan repartint de manera gratuïta.

Aquest cap de setmana també s'ha referit a aquesta qüestió el ministre espanyol de Salut, Salvador Illa, que ha explicat que el Govern estatal també es planteja recomanar l'ús de mascaretes per sortir al carrer, si bé encara no ho tenen decidit.

Els experts mèdics, de la seva part, sí que aconsellen que la població adopti aquesta mesura de manera immediata, sobretot a les ciutats. Des de les xarxes socials, l'investigador associat d'epidemiologia de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, Oriol Mitjà, ha detallat que la utilitat d'aquest element "no prové de filtrar l'aire pels sans, sinó de cobrir la boca de persones infeccioses -que expulsen gotes amb virus quan parlen o tussen- i així que les gotes no contaminin superfícies públiques.

En la mateixa línia, el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, apunta que, tot i que els arguments científics sobre l'ús de mascaretes "no són clars" en tot cas serveixen per evitar el contagi a tercers. Consultat per Catalunya Ràdio, Trillla ha matisat que "científicament no té gaire sentit portar-la si estàs a l'aire lliure i no t'acostes a ningú a menys de dos metres", però que sí que és aconsellable quan es pot estar a prop d'altres persones, com és el cas dels nuclis urbans.

Fer-ne un ús racional i rentar-se les mans

A nivell encara més global, l'Organització Mundial de la Salut només recomana l'ús de mascareta clínica als particulars si presenten els símptomes respiratoris característics de la COVID-19 o si han de tenir contacte amb algú que se sospiti que està infectat. Alhora, l'OMS recorda que només són eficaces si es combinen amb un rentat freqüent de les mans amb una solució hidroalcohòlica o amb aigua i sabó. També en demana un ús racional, perquè pel que fa a mascaretes homologades ja hi ha problemes d'abastiment a nivell mundial.

Mostrar formulari de contacte