Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Troballa arqueològica inèdita durant les noves excavacions al dolmen de Bescaran

Troballa arqueològica inèdita durant les noves excavacions al dolmen de Bescaran

La intervenció d'aquest estiu, a càrrec de l'empresa ReGiraRocs, ha permès descobrir un corredor d'accés a la cambra sepulcral, element que fa que aquesta estructura megalítica sigui única al Pirineu. La campanya finalitzarà el pròxim diumenge, 21 d'agost
Passadís localitzat al dolmen de Bescaran (Foto: ReGiraRocs)
18/08/2016 18:05

La segona campanya d'excavacions al dolmen de la Llosa de Bescaran ha permès descobrir un corredor d'accés a la cambra sepulcral, una troballa inèdita al Pirineu. Així ho ha explicat en una entrevista a RàdioSeu el director de l'empresa especialitzada en projectes arqueològics ReGiraRocs, Gerard Remolins, que remarca que aquest tipus d'estructura "és més típica de la zona de l'Empordà i el País Basc".

Des que es van reprendre el passat 18 de juliol les tasques de recerca a la zona, un centenar de persones han visitat in situ el dolmen i n'han pogut veure els resultats. "Ha estat un èxit a nivell participatiu", remarca Remolins, que insisteix en la voluntat de sumar esforços en un projecte "que agermana l’oci i la recerca científica més autèntica". Els treballs, que finalitzaran aquest diumenge, 21 d'agost, han comptat de moment amb la col.laboració de prop de 25 voluntaris, que han ajudat al llarg de les darreres setmanes en les excavacions i la conservació, la difusió i l'estudi de les restes localitzades.

Aquests últims dies de treball s'estan dedicant a desbrossar l'espai i condicionar-lo per fer-lo visitable. Des de l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bescaran és té interès en potenciar el jaciment de la Llosa, que podria senyalitzar-se. També es desenvoluparan tríptics explicant l'itinerari d'accés al dolmen i narrant la història i els resultats de la intervenció.

Monument megalítics

L’empresa pirinenca d’innovació per la cultura i la natura ReGiraRocs va decidir iniciar el 2015 una investigació entorn al fenomen megalític de l'Alt Urgell amb el punt de partida fixat en l’excavació arqueològica al jaciment de Bescaran. Des d'aleshores s'ha recuperat restes humanes i nombrosos objectes de ceràmica i os pertanyents a l’aixovar dels successius individus inhumats en la sepultura. Alhora, els treballs han desenterrat parts de l’estructura, el túmul i el cromlec, que fins l'any passat havien passat desapercebuts, soterrats i ocults entre la vegetació.

En els darrers anys, les successives troballes de dòlmens, cromlecs i menhirs, han posicionat l'Alt Urgell com la segona comarca amb la major concentració de monuments megalítics de tot Catalunya.

Mostrar formulari de contacte