Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Reobren la circulació al túnel de Tresponts després de més de dos mesos tancat

Reobren la circulació al túnel de Tresponts després de més de dos mesos tancat

La infraestructura ha estat fora de servei per problemes de ventilació i encara hi ha restriccions al pas de mercaderies perilloses en sentit nord. La plataforma veïnal defensora de la galeria celebra la reobertura però es mostra indignada per la manca d'informació al llarg de les darreres setmanes

Reobertura del túnel de Tresponts, aquest divendres, després de quasi dos mesos i mig tancat
Reobertura del túnel de Tresponts, aquest divendres, després de quasi dos mesos i mig tancat
02/12/2022 14:35

El túnel de Tresponts, a la carretera C-14 torna a estar obert al trànsit des d'aquest divendres a la tarda. L'anunci l'ha fet el conseller de Territori de la Generalitat, Juli Fernández, en el marc de la visita que ha fet a Port Ainé per l'inici de la temporada d'hivern a les estacions d'esquí i muntanya del grup FGC.

La galeria, que es va inaugurar ara fa poc més d'un any, ha estat tancada al llarg de gairebé dos mesos i mig, des que el 21 de setembre passat s'hi va prohibir la circulació tot adduint motius de seguretat relacionats amb la ventilació. Concretament, es va detectar una incidència en un dels vuit ventiladors de la galeria principal. Mentre els operaris han reparat l'avaria, els vehicles han hagut de circular per l'antiga carretera, que discorre per un tram sinuós. Ara, amb l'avaria solucionada, poden tornar a circular pel túnel a 60 km/h, "mentre es consolida l'operativa de trànsit per passar als 80 km/h".

D'altra banda, a causa de la incidència del vent en aquest entorn, s'ha decidit que els camions de mercaderies perilloses es desviïn per aquesta via quan circulin en sentit nord. Segons ha informat el Departament de Territori, les velocitats naturals del vent en aquesta zona, molt superiors a les que són habituals en túnels d'aquestes característiques i en d'altres a la mateixa C-14, aconsellen restringir la circulació d'aquest tipus de vehicles per motius de seguretat viària.

Al llarg d'aquest temps, veïns i representants de l'Alt Urgell s'han queixat per la prolongació d'aquest tancament i han exigit més diligència en la reparació. Tot i que el Departament de Territori s'havia compromès a resoldre la problemàtica abans no s'acabés el novembre, finalment s'ha allargat fins aquest divendres mateix a la tarda, just en el moment en què comença a augmentar-hi el trànsit -sobretot provinent de l'àrea de Barcelona- pel llarg pont de la Puríssima d'enguany.

La plataforma veïnal exigeix canvis a Territori en cas que hi hagi més tancaments

La plataforma pel túnel de Tresponts ha emès un comunicat en què manifesta "alegria i tranquil·litat" pel fet que la nova infraestructura s'hagi posat de nou en marxa. Tanmateix, el grup critica el fet que en tot aquest temps el Departament de Territori "no ha fet cap comunicat a la ciutadania dient el motiu del tancament i el temps de durada que estava previst" i que les úniques notícies que n'han rebut han estat "a través dels mitjans de comunicació que n'han publicat notícies".

De cara a possibles noves incidències, el col·lectiu veïnal exigeix que "es busquin solucions més idònies que no sigui la de tornar a fer circular els vehicles pel tram perillós del congost" durant un llarg període de temps, perquè "el risc que hi ha és massa elevat". Per això, consideren que "cal buscar solucions que no repercuteixin en els ciutadans o, en tot cas, minimitzin el risc per a la població". També reclamen al Govern "que quan es produeixi alguna anomalia o avaria al túnel que impedeixi circular-hi, s'informi amb claredat a la ciutadania, bé de manera directa o bé mitjançant els seus representants polítics al territori".

Al mateix comunicat, la plataforma recorda que van enviar "una còpia de la sol·licitud a les institucions polítiques de l'Alt Pirineu i Aran per tal que col·laboressin en el que calgui per solucionar el problema del tancament" i fer efectives aquestes peticions, però que "aquests escrits només han rebut resposta de l'alcalde de la Seu d'Urgell, que comunicava que possiblement l'obertura seria l'última setmana de novembre", malgrat que, subratllen, de qui esperaven "resposta directa" era "del conseller de Territori, que és l'autoritat a qui vàrem sol·licitar que digués els motius i la previsió del tancament".

Deure d'informar la ciutadania

Per tot plegat, l'associació manifesta que estan "indignats" per com s'ha gestionat aquest tancament, el qual consideren que ha durat "massa temps" i que ha fet que "els ciutadans estiguin afectats per la inactivitat i la manca d'informació de l'Administració", que té "l'obligació" de donar explicacions "perquè entre les seves funcions hi han les d'estar al servei dels ciutadans i donar informació clara i explícita". Finalment, el comunicat conclou que "aquest fet ha posat de manifest la poca importància que mereixem als nostres governants i representants de tots els nivells, tant als habitants de la comarca com als usuaris del túnel", per una "nul·la capacitat comunicativa de la immensa majoria d'aquests estaments". I hi afegeixen que "de ben segur aquesta situació seria impensable si hagués passat en un túnel ben proper com és el del Cadí".

El túnel va entrar en servei el 3 de desembre de 2021, ara fa just un any, i va suposar una inversió de més de 35 milions d'euros, entre l'eixamplament de la via -en un tram de més de 3 quilòmetres- i la construcció de la nova galeria, que té una longitud de 1.290 metres.

Mostrar formulari de contacte