Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Reparteixen entre estudiants de l'Institut Aran el disc amb 18 cançons occitanes en clau moderna

Reparteixen entre estudiants de l'Institut Aran el disc amb 18 cançons occitanes en clau moderna

La producció vol servir per conservar algunes de les peces més emblemàtiqes i compta amb la participació de músics com Carles Belda, Joan Garriga, Alidé Sans i Marc Serrats

Carles Belda, Marc Serrats i Alidé Sans presenten a l'institut de Vielha el disc de cançons occitanes en clau moderna (Foto: ACN)
Carles Belda, Marc Serrats i Alidé Sans presenten a l'institut de Vielha el disc de cançons occitanes en clau moderna (Foto: ACN)
21/12/2022 14:50

Els músics Carles Belda, Marc Serrats i Alidé Sans han donat el tret de sortida, a l'Institut Aran de Vielha, a la presentació del llibre-disc 'Guida de viatge pel cançonièr occitan', editat pel segell Sota la Palmera, que vol apropar als més joves cançons tradicionals occitanes en clau moderna. En total, es repartiran gratuïtament 1.000 exemplars als estudiants de secundària de l'Aran i a les Calandretas, les escoles immersives en occità que hi ha a l'Estat francès.

Aquest llibre-disc inclou 18 cançons i és l'únic en occità que s'ha editat enguany a Catalunya. Per fer-ho possible, el festival Barnasants i l'associació Convergència Occitana, amb seu a Tolosa de Llenguadoc, han comptat amb el col·lectiu ÒC Brigada Internacional. Belda, Serrats i Sans amb l'acordió, la guitarra i la veu, han interpretat en viu a Vielha algunes de les cançons que s'hi recullen.

Marçal Girbau, del Barnasants, ha explicat a l'ACN que deu anys després que Belda i Serrats (amb el grup Xerramequ) unissin la primera "brigada internacional musical occitanocatalana" en aquest festival de Barcelona, es va voler que tornessin amb una nova proposta de llibre-disc i espectacle, per "acostar l'emblemàtica cançó d'autor occitana –dels anys 70 fins a començament de segle XXI – al jovent dels dos costats dels Pirineus".

Girbau ha detallat que entre els participants també hi ha Joan Garriga (fundador i cantant dels grups La Troba Kung-Fu i Dusminguet), Tatou (Massilia Sound System), Rodín (Lo còr de la Plana), Gigi de Nissa, Arnaud Cance, Stefano Degioanni, Tesa i Milèna Pastorèlli. Així, assenyala, "les grans cançons de Claudi Martí, Rosina de Pèira, Maria Roanet, Mans de Breish, Joan Pau Verdier, Jacmelina i Lucia Mas, són replantejades per cantants actuals des de diverses estètiques". Algunes d'aquestes cançons ja són avui veritables himnes per a una generació d'occitans, com 'De cap tà l'immortèla', de Nadau, o 'Perqué m'an pas dit', però corren risc de desaparèixer si no s'és capaç de tornar-les a fer atractives per al jovent.

L'aranesa Alidé Sans ha interpretat 'De cap tà l'immortèla' i s'ha mostrat molt satisfeta de poder participar en aquest projecte per donar a conèixer la cultura i llengua occitanes. De la seva parta, Marc Serrats ha manifestat que la voluntat és començar a donar a conèixer el projecte a l'Aran o Occitania, però amb la voluntat que creixi i arribi tant al jovent occità com català per tal que coneguin aquestes cançons i les puguin heretar de manera atractiva.

Laurens Jaquet, alumne de l'institut de Vielha, ha dit que aquest disc és una bona manera perquè els joves puguin conèixer aquestes cançons amb ritmes més moderns, sense perdre'n la identitat.

La presentació del llibre-disc ha finalitzat amb un tast en directe d'algunes de les cançons per a tots els alumnes de l'institut.

 

Mostrar formulari de contacte