Rescatades més de 3.500 truites de riu autòctones d'un canal del Pallars Jussà
L'acció forma d'un salvament de peixos que han de fer els concessionaris d'aigües per salvaguardar les espècies que puguin quedar atrapades quan es fan buidatges
Un total de 3.567 truites comunes autòctones (Salmo trutta) s'han rescatat entre dilluns i dimarts d'aquesta setmana del canal de Sossís, a la Conca de Dalt (Pallars Jussà). L'actuació ha anat a càrrec de l'empresa concessionària d'aigües Ibericas de Energias i ha comptat amb la col·laboració dels Agents Rurals i personal al servei del Departament d'Agricultura. Una part dels alevins de truita s'han traslladat a centres de reproducció i cria de truita comuna. L'operació forma part del salvament de peixos que han de fer els concessionaris d'aigües per salvaguardar les espècies que puguin quedar atrapades en els canals quan es realitzen el buidatge anuals per manteniment.
A més de les truites, s'han rescatat 61 barbs cua-roig (Barbus haasí), 17 crancs de riu autòcton (Austropotamobius pallipes) i 2 barbs de l'Ebre (Barbus hassí). Aquestes truites provenen d'un tram de riu del Noguera Pallaresa classificat com a Reserva genètica de truites.
Els centres que han rebut els alevins estan situats a Escaló i Llavorsí (Pallars Sobirà) i els gestiona el Consell Comarcal juntament amb les Societats de pescadors locals. L'objectiu és reforçar les poblacions de truita de la Noguera Pallaresa per tal de fomentar l'exercici de la pesca.
Més de 40 plans de salvament en 2 anys
El rescat al canal de Sossís es realitza anualment en aquesta època de l'any. La Llei d'ordenació sostenible de la pesca en aigües continentals obliga a les concessionàries a realitzar aquests plans de salvament. Des de la Direcció General d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi i la del Cos d'Agents Rurals s'està realitzant un esforç perquè centrals hidroelèctriques i regants presentin plans en aquest sentit.
Els buidatges es realitzen normalment per posar a punt les turbines o reparar els canals. Durant els anys 2016 i 2017 s'han aprovat més de 40 Plans de salvament i moltes centrals hidroelèctriques ja han assumit aquesta tasca com una millora mediambiental i rutinària. Els costos corren a càrrec dels titulars de les concessions.
Des dels Serveis Territorials del Departament es decideix el destí dels exemplars autòctons capturats. Generalment es traslladen al tram de riu més proper dins de l'àrea de distribució de les espècies de la zona, aigües amunt del punt de captació d'aigua. Aquestes tasques es realitzen amb el suport d'efectius del Cos d'Agents Rurals.
Altres rescats en trams de riu amb manca de cabal durant l'estiu
Personal del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha realitzat també durant aquests mesos d'estiu diferents rescats de peixos en trams de riu que s'assequen a causa de la manca d'aigua.
Durant el mes de juliol es van realitzar rescats als rius Duran (Isòvol) i de Siurana (Torroja del Priorat i el Masroig). Al riu Duran es van salvaguardar un total de 606 truites (Salmo trutta) i 14 llops (Barbatula quignardi), i al riu Siurana es van salvaguardar un total de 155 barbs de l'Ebre (Barbus haasi), 26 barbs cua-roig (Barbus haasí), 2 gobis (Gobio Iozanoí), 232 bagres (Squalius Iaietanus) i 992 madrilles (Parachondrostoma miegii).