Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Retiren a Guils de Cerdanya les restes d'una avioneta accidentada l'any 1965

Retiren a Guils de Cerdanya les restes d'una avioneta accidentada l'any 1965

L'incident es va produir a uns 2.200 metres d'altitud i des de llavors les peces s'havien escampat fins a tocar dels circuits d'esquí nòrdic. La zona també forma part de la Reserva de Caça Cerdanya-Alt Urgell
Retirada de les restes d'una avioneta a Guils de Cerdanya (Foto: Toni Olm)
18/06/2019 12:10

Aquest dilluns s'ha retirat les restes d'una avioneta que l'any 1964 va haver de fer un aterratge forçós al terme municipal de Guils de Cerdanya. Tot i que l'incident no va causar víctimes mortals ni ferits, les restes van quedar escampades per la zona de la Font Negra, a uns 2.200 metres d'altitud, i des de llavors mai no s'havien tret.

A l'operació hi han pres part un equip format per Agents Rurals, personal de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), l'Ajuntament de Guils de Cerdanya i l'estació d'esquí nòrdic de Guils-Fontanera, a més de voluntaris, tenint en compte que l'acció formava part de la campanya 'Let's Clean Up Europe', que fomenta la implicació ciutadana per netejar l'entorn a nivell local.

El reelegit alcalde de Guils, Josep Mendo, recorda aquells fets d'ara fa 55 anys i ha explicat a l'ACN que l'accident es va produir "una nit que nevava molt, feia molt vent i torb", i el pilot va optar per dur a terme aquesta maniobra en veure que hi havia llum a la zona de La Tor de Querol.

Al límit amb l'Alta Cerdanya

Tot i que l'aeronau va caure a la zona de les Canals, al límit entre Guils de Cerdanya i la Tor de Querol, el vent i les allaus han propiciat que, amb el pas dels anys, diversos trossos de ferralla s'hagin anat dispersat muntanya avall, fins i tot als circuits de l'estació d'esquí nòrdic de Guils-Fontanera. Davant d'aquesta situació, i tenint en compte l'impacte visual que generava, es va decidir que calia retirar tot aquest material. L'operació s'ha dut a terme abans que els ramats de bestiar s'instal·lin en aquest entorn a l'estiu.

El cap de l'àrea bàsica dels Agents Rurals de Cerdanya, Josep Pujol, ha recordat que el paratge on es van localitzar les restes de l'aparell forma part de la Reserva Nacional de Caça de la Cerdanya-Alt Urgell i és a prop de la zona on hi ha la captació d'aigües de Guils i Puigcerdà. Gràcies a l'execució, ara fa un parell d'anys, d'unes obres de modernització d'aquesta xarxa hídrica es va millorar el camí, a través del qual s'ha pogut transportar tot el material.

Ara, la ferralla s'ha agrupat en una zona accessible per arribar-hi en camió, amb la intenció que properament es traslladi als punts pertinents per poder efectuar una adequada gestió d'aquests residus. Tot i que Pujol ha dit que les restes de l'avioneta no suposaven pràcticament cap amenaça mediambiental, calia retirar-les de la zona. El cap dels Agents Rurals cerdans ha deixat clar que aquesta actuació és "excepcional" i ha agraït la "suma d'esforços" entre els diferents agents implicats.