Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Reunió a l'Alt Pirineu i Aran per presentar les novetats de l'Infocat i l'Inuncat

Reunió a l'Alt Pirineu i Aran per presentar les novetats de l'Infocat i l'Inuncat

05/07/2011 19:23

La Direcció General de Protecció Civil ha explicat les novetats del Pla Especial per Inundacions a Catalunya (INUNCAT) i el Pla Especial d'Emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) als representants dels municipis de l'Alt Pirineu i Aran i els ha destacat la importància que tenen els plans d'actuació municipal per garantir una operativitat òptima.

A la demarcació de l'Alt Pirineu i Aran, hi ha 41 municipis obligats a fer el PAM Infocat i 34 amb recomanació de fer-lo, dels quals n'hi ha 20 elaborats i vigents actualment. Pel que fa al PAM per inundacions, hi ha 38 municipis amb obligació de tenir-lo i 24 tenen la recomanació, dels quals n'hi ha fets i vigents un total de 14.

Segons informa l'ACN, Albert Alins, delegat de l'Alt Pirineu i Aran, assegura que el Govern ajudarà tots els municipis pendents de redactar els plans a fer-ho el més aviat possible. Pel que fa al cap de la Regió d'Emergències de Lleida, Jordi Solà, ha parlat de les previsions de cara a la temporada d'estiu pel que fa a incendis i ha explicat que les comarques de l'Alt Pirineu no estan en una situació crítica. Solà ha afegit que la primavera ha estat força plujosa "tot i venir d'un hivern sec".

Documents útils

Durant la sessió informativa s'ha explicat que els plans municipals han de ser documents "útils, vius i en constant revisió", que serveixin per evitar la improvisació en cas d'emergència. També han d'esdevenir "una eina pràctica elaborada segons la realitat del municipi i els recursos de què aquest disposi".

El govern els ha recordat també que l'alcalde és la màxima autoritat local de protecció civil, i que el pla ha de respondre a preguntes com: què pot passar i on; què cal fer; qui mana, qui actua i com s'actua; i quins mitjans es tenen.

El Govern va aprovar el mes passat la revisió del Pla Especial d'emergències per incendis forestals (INFOCAT), ampliant-lo i millorant-ne l'operativitat i les eines disponibles. A l'INFOCAT, s'han introduït modificacions de caire organitzatiu per optimitzar la capacitat de resposta dels grups operatius i dels gestors de l'emergència, evitant duplicitats i clarificant l'estructura i gestió global del Pla i de tots els actors implicats.

Pel que fa a l'INUNCAT, enguany es posa molt èmfasi en la detecció i actualització dels punts d'actuació prioritària de cada municipi mitjançant una eina informàtica i compartida, i s'avança la campanya per a les tempestes d'estiu.

Mostrar formulari de contacte