Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Reunió d'alcaldes de l'Alt Urgell amb la Generalitat en el marc de l'estratègia 'País Viu'

Reunió d'alcaldes de l'Alt Urgell amb la Generalitat en el marc de l'estratègia 'País Viu'

Evitar el despoblament i la creació d'ocupació, grans reptes de futur de la comarca. Jordi Puigneró anuncia que el 2020 s'iniciaran les obres a la C-14 per fer arribar la fibra òptica a bona part dels municipis alturgellencs
Reunió d'alcaldes i representants de l'Alt Urgell a la Generalitat, en el marc de l'estratègia 'País Viu' (Foto: Gencat)
06/09/2019 20:50

L'envelliment de la població i la creació d'ocupació per retenir el talent i evitar el despoblament de la comarca són els grans reptes a futur de l'Alt Urgell. Així ho han plantejat aquest divendres alcaldes i representants del territori en una reunió al Palau de la Generalitat, en el marc de l'estratègia de dinamització territorial 'País Viu'. El president català, Quim Torra, ha presidit la trobada, acompanyat del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró.

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, ha agraït la relació de "bilateralitat" amb la Generalitat per abordar les problemàtiques actuals. "Hem de lluitar contra el despoblament, hem de saber com manegar l'envelliment que tenim a la nostra població i hem de lluitar per a la creació d'ocupació", ha dit Fàbrega, que ha afirmat que "un punt clau" és gestionar el sector primari -agricultura, ramaderia i gestió forestal-, així com "millorar les comunicacions" amb els nuclis aïllats. Fàbrega també ha remarcat que les escoles rurals són imprescindibles per poder garantir una bona qualitat de vida als joves que aposten per quedar-se al territori, així com disposar d'una bona sanitat i una òptima gestió dels residus.

Per la seva banda, el vicepresident del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Martí Riera, ha assegurat que el programa 'País Viu' és una "oportunitat fantàstica" poder treballar colze a colze amb la Generalitat. "L'Alt Urgell està fent molts esforços en projectes com el Camina Pirineus o energètics, com el Forest 4 Local, i ara podem sumar amb el Govern català", ha subratllat.

Comissió bilateral

La reunió d'aquest divendres ha estat una "primera presa de contacte" per posar en comú els reptes del territori alturgellenc. "A partir d'ara es crearà una comissió bilateral territorial per abordar-los", ha explicat Fàbrega. L'alcalde de la Seu ha concretat que es constituirà entre finals de setembre i principis d'octubre, "per començar a posar fil a l'agulla i treballar en accions concretes".

Desplegament de la fibra òptica

En la seva intervenció, el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha incidit en el fet que les telecomunicacions són un àmbit clau per als nuclis rurals. És per això que ha assegurat que el desplegament de la fibra òptica és una "prioritat" del Govern en el marc de 'País Viu' i ha recordat que l'executiu vol que arribi als petits municipis. Segons el conseller, d'això depèn la "competitivitat" dels territoris i la possibilitat de retenir el talent.

En aquest sentit, ha explicat que l'objectiu és que els pròxims tres anys es connecti amb fibra òptica els municipis de més de 50 habitants, i ha especificat que de cara al 2020 es licitarà el projecte perquè el tram de la C-14 que relliga l'Alt Urgell tingui fibra òptica. "Ja tenim partida pressupostària per fer-ho", ha remarcat, recordant que en el projecte també hi participa la Diputació de Lleida. Puigneró també ha plantejat el concepte de "discriminació positiva", per garantir que es puguin desenvolupar activitats en igualtat de condicions a tot el país.

Reunions territorials

La de l'Alt Urgell és la tercera reunió que manté la Generalitat en el marc de l'estratègia 'País Viu', després que es reunissin amb representants del Pallars Sobirà i de la Ribera d'Ebre. 'País viu' és un projecte impulsat pel Govern per fomentar el creixement econòmic i la millora del nivell de vida en les zones de Catalunya afectades per la desocupació, l'envelliment de la població i el despoblament rural.

Mostrar formulari de contacte