Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Salut defensa que el dret d'avortar està garantit a tot Catalunya

Salut defensa que el dret d'avortar està garantit a tot Catalunya

Alba Vergés recorda que s'està estenent el protocol d'interrupció voluntària farmacològica a tot l'Alt Pirineu i Aran. La CUP critica que a la regió pirinenca no es faci l'avortament quirúrgic a cap centre mèdic

Espitau Val d'Aran (CGA / arxiu)
Espitau Val d'Aran (CGA / arxiu)
16/12/2020 10:35

La consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, ha assegurat aquest dimecres al matí que el dret a l'avortament "està garantit a tot Catalunya", i hi ha afegit que "si no és així, s'hi posa solucions". Vergés ha respost al ple del Parlament, en la sessió de control al Govern, a una pregunta de la CUP sobre les possibilitats actuals d'avortar en regions com les de Lleida i de l'Alt Pirineu i Aran.

Vergés ha defensat que "evidentment la interrupció de l'embaràs està garantit", si bé ha matisat que "una altra cosa és el desplegament d'aquest accés". Sobre aquest punt, ha recordat que aquesta tardor mateix la Generalitat ha donat accés al protocol d'interrupció voluntària de l'embaràs farmacològica "a tot l'Alt Pirineu i l'Aran". La titular de Salut conclou que garantir a les dones els seus drets sexuals i reproductius està "al cap del carrer".

La diputada de la CUP Natàlia Sànchez ha assegurat que "les dones de la Catalunya Central i de l'Alt Pirineu i Aran no tenen centres on interrompre lliurement l'embaràs", perquè cap centre mèdic dels Pirineus no ofereix aquesta possibilitat mentre que a les comarques centrals només es pot fer a Vic. Segons Sànchez, "si una dona de la Seu d'Urgell o de Manresa no pot avortar en igualtat de condicions, el dret a l'avortament no està garantit". La parlamentària cupaire ha instat el Govern a "acceptar sense subterfugis i eufemismes" el que qualifica de "vulneració d'un dret", i ha criticat que en molts hospitals -inclosos tots els de Lleida i l'Alt Pirineu i Aran- tots els especialistes s'hagin declarat objectors de consciència i, per tant, es neguin a fer avortaments. Una situació que Sànchez atribueix a que alguns d'ells "són consorciats amb l'Església".

Mostrar formulari de contacte