Salut endega un pla per garantir la seguretat de la temporada de neu a l'Alt Pirineu i Aran
L'operatiu té en compte tant la prevenció de la COVID-19 com la formació dels manipuladors d'aliments. La Regió Sanitària pirinenca es coordinarà amb les principals empreses hoteleres, les estacions d'esquí i els seus col·laboradors
La Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran ha engegat un pla per aconseguir que la campanya de neu es desenvolupi amb les màximes garanties de seguretat enfront la COVID-19, però també per evitar infeccions alimentàries en àpats col·lectius. L'objectiu és que l'activitat es dugui a terme "amb certa normalitat tot i el context de pandèmia".
Per això, els àmbits d'actuació se centraran en la prevenció del coronavirus en els llocs de treball, la vacunació i la gestió de brots i, a més, la promoció i avaluació de la formació dels manipuladors d'aliments. Per fer-ho, des de la Regió Sanitària pirinenca s'ha contactat amb els serveis de prevenció de riscos laborals de les empreses hoteleres més grans, de les estacions d'esquí i dels seus col·laboradors.
També s'ha ofert la vacunació a aquells treballadors que no hagin rebut la primera dosi. A més, es vigilen amb especial atenció les estacions depuradores d'aigües residuals (EDAR) de Montferrer, Puigcerdà, Tremp, Sort, el Pont de Suert i Vielha.
De la mateixa manera, i per garantir la seguretat alimentària, es faran sessions presencials en diversos punts de la regió, per tal de promoure i avaluar els coneixements dels manipuladors d'aliments segons els estàndards establerts per l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària. En aquest mateix objectiu, s'impulsarà la figura d'un responsable de supervisar els processos i les pràctiques correctes de manipulació d'aliments de cada establiment.
A la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran hi ha censats 339 hotels, dels quals 74 s'incorporen al pla proposat per Salut. Pel que fa a les estacions d'esquí, hi participaran les d'Espot i Port Ainé (Pallars Sobirà), Boí-Taüll (Alta Ribagorça), i La Molina (Cerdanya), totes elles gestionades per FGC, a més de Baqueira-Beret (Val d'Aran) i Masella (Cerdanya), ambdues de gestió privada.
El pla es duu a terme de forma coordinada entre l'Agència de Salut Pública de Catalunya, el Servici Aranés de Benèster e Salut, l'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Activitats de Muntanya, la Federació d'Hostaleria de Lleida i l'associació Empresariat Cerdanya. Precisament una part de les mesures de prevenció s'han adoptat del document que la patronal cerdana ja va presentar l'hivern passat per ajudar a garantir un funcionament segur de la temporada d'esquí.