Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Salut forma una vuitantena de treballadors de l’hostaleria del Pirineu per reforçar el control de la seguretat alimentària durant la campanya de la neu

Salut forma una vuitantena de treballadors de l’hostaleria del Pirineu per reforçar el control de la seguretat alimentària durant la campanya de la neu

Es tracta d’una prova pilot emmarcada en el pla per garantir un hivern segur a les comarques de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran

Formació a Vielha (Foto: Salut)
Formació a Vielha (Foto: Salut)
22/02/2022 14:21

Amb l’objectiu de reforçar la seguretat alimentària als establiments de restauració de les comarques del Pirineu durant la campanya de la neu, el Departament de Salut forma els treballadors encarregats de l’autocontrol i la supervisió de la manipulació d’aliments d’aquestes empreses. De moment, hi ha una vuitantena de persones inscrites de més de 60 empreses, entre les quals hi ha restaurants, bars, allotjaments hotelers i càmpings.

Es tracta d’un pla pilot liderat per l’Agència de Salut Pública de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran i l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, que es desenvolupa en col·laboració amb Hostaleria de Lleida i l’Associació d'Hostaleria Girona. La iniciativa forma part del pla dissenyat per garantir una campanya de la neu segura enfront de malalties infeccioses com la COVID-19 o toxiinfeccions alimentàries.

La formació és gratuïta i presencial, i consta d’una sessió de dues hores i mitja. La primera sessió ha tingut lloc aquest dimarts a Vielha, seguirà aquest dimecres a Sort i acabarà el dia 1 de març a Puigcerdà.

Autocontrols alimentaris

Segons la normativa europea, els operadors d’una empresa alimentària han de dissenyar, aplicar i mantenir autocontrols basats en el sistema d’anàlisi de perills i punts de control crític per garantir la seguretat dels aliments elaborats. Igualment, han de garantir la formació i la supervisió dels manipuladors de productes alimentaris, ja que totes les persones manipuladores tenen la responsabilitat d’aplicar les normes d’higiene i garantir la seguretat dels aliments que elaboren.

La figura del responsable de l’autocontrol de la seguretat alimentària a l’empresa és clau per verificar in situ les pràctiques de manipulació i que els processos que segueixen els aliments siguin correctes. Segons la mida o característiques de l’establiment, aquestes funcions poden recaure en el mateix propietari o responsable, o bé en una o més persones en qui es delegui. Totes han de comptar amb els coneixements i l’autoritat suficients per supervisar, prendre decisions i donar instruccions respecte a les manipulacions i processos que segueixen els aliments.

Pla coordinat per una campanya de la neu segura

Des del mes d’octubre, Salut treballa amb l’objectiu que aquest hivern l’activitat de la campanya de la neu al territori es dugui a terme amb certa normalitat, tot i el context de COVID-19. En aquest sentit, la regió sanitària manté contacte permanent amb  els serveis de prevenció de riscos laborals de les empreses hoteleres més grans i de les estacions i escoles d’esquí per assessorar-los en mesures preventives per al control de la infecció de coronavirus, així com en el procés per actuar immediatament en el cas d’un brot. També s’ha gestionat la vacunació dels treballadors del sector.

Aquest pla es du a terme de forma coordinada entre l’Agència de Salut Pública de Catalunya, el Servici Aranés de Benèster e Salut, l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya, Hostaleria de Lleida, Empresariat Cerdanya i l’Associació d'Hostaleria Girona.

Mostrar formulari de contacte