Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Salut ha obert un expedient als responsables de la Residència Fiella de Tremp

Salut ha obert un expedient als responsables de la Residència Fiella de Tremp

El Departament hi ha detectat mancances com ara ús incorrecte dels EPI, mala sectorització o mal maneig de la roba. La conselleria admet que va endarrerir la intervenció del centre i ara analitza si els gestors habituals hi podran seguir al capdavant

Compareixença informativa d'Eduard Sanjurjo, Divina Farreny i Rosa Amorós sobre el brot de la residència de Tremp (Foto: Delegació Govern Alt Pirineu i Aran)
Compareixença informativa d'Eduard Sanjurjo, Divina Farreny i Rosa Amorós sobre el brot de la residència de Tremp (Foto: Delegació Govern Alt Pirineu i Aran)
10/12/2020 14:35

El Departament de Salut ha informat aquest dijous que ara fa deu dies, el 30 de novembre, va iniciar un expedient sancionador per determinar si l'equip de gestió habitual de la Residència Fiella de Tremp podrà seguir al capdavant del centre. Els responsables sanitaris del Govern a l'Alt Pirineu i Aran han admès que quan van decidir intervenir el centre assistencial es van trobar "situació descontrolada" i "clínicament molt complicada". Alhora, han admès que la decisió de la intervenció no la van prendre fins nou dies després d'haver-se detectat el primer positiu, que havia aparegut el 19 de novembre.

Fins ara l'episodi ja ha causat més d'una quarantena de morts entre els residents i ha esdevingut així un dels brots més letals de les residències catalanes des de l'inici de la pandèmia. A data d'avui hi ha 78 residents positius, 13 hospitalitzats per COVID-19 i 3 ingressats per altres patologies.

Pel que fa a aquesta cronologia, en la compareixença d'aquest dijous s'ha detallat que els responsables de Salut va visitar la residència per primera vegada el passat dia 21, dos dies després de l'inici del brot, i que van donar indicacions als gestors sobre com treballar. En aquest sentit, els tècnics del Departament van detectat diverses deficiències, com ara "un ús incorrecte dels EPI, mala sectorització dels espais, no tractament dels residus o mal maneig de la roba". Tot i aquestes mancances, en aquell moment van decidir confiar en la direcció de la residència i no va ser fins al 28 de novembre que van apartar-ne els responsables, quan el nombre de positius ja s'havia disparat.

L'expedient a la Fundació Fiella està motivat per informes dels dies 25, 27 i 28 de novembre que Salut Pública va redactar. Es van detectar "irregularitats" en els protocols de COVID-19 i "moltes mancances" en la gestió de la informació, segons ha explicat a l'ACN la gerent de les regions sanitàries de Lleida i de l'Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny. Ara, s'haurà d'avaluar la tasca de la direcció del centre i veure quines accions se'n deriva. Farreny també ha parlat de "mancances de registres d'informació" quan Salut es va fer càrrec de la residència. Pel que fa a la intervenció del centre, el motiu principal va ser que "el personal no integra les mesures contra la COVID-19 de manera correcta" tot i haver rebut indicacions des del primer dia. Farreny també ha parlat obertament de personal "poc qualificat".

Salut va voler "donar un marge" a la plantilla

Salut ha justificat els terminis duts a terme perquè va optar per "donar un marge" als treballadors per incorporar les mesures. Però en veure que "no les integraven", finalment el dia 28 es va fer efectiva la intervenció de la residència.

Tant Divina Farreny com el director assistencial de l'Hospital Comarcal del Pallars, Eduard Sanjurjo, han defensat que d'ençà que es va intervenir la residència la informació a les famílies s'ha donat en tot moment. S'ha fet unes 140 videotrucades i unes 250 trucades mèdiques. Sanjurjo ha explicat que amb un equip de treballadors socials i psicòlegs s'ha fet acompanyaments tant a familiars com a residents en el moment del final de la vida dels pacients.

El doctor ha dit que estan en contacte en tot moment amb els professionals de l'Arnau de Vilanova de Lleida i no s'ha fet cap trasllat de pacients al complex sanitari lleidatà. Ara, a l'Hospital Comarcal del Pallars hi ha 13 d'ingressats. "Garantir l'assistència correcta tant a l'Hospital com a la residència" va ser la prioritat en tot moment, segons Sanjurjo, que ha explicat que a partir del dia 29 la residència Fiella va passar a funcionar "com si fos un hospital, amb tres equips amb metges, infermeria i treballadors assistencials". Es posa en funcionament un equip fix d'oxigen i les analítiques urgents i les radiografies es fan al mateix centre.

La ràtio de personal està ara garantida

Pel que fa justament al personal, el responsable de l'Hospital del Pallars ha assegurat que ara "la ràtio de personal està garantida i és l'adequada" segons el doctor Sanjurjo. Alguns professionals que havien donat positiu ja s'han pogut reincorporar i també s'ha contractat personal. Quatre dels pacients de l'Hospital estan en estat greu, però evolucionen de forma correcta, els 40 malalts amb símptomes de la covid-10 tenen una evolució bona i 50 residents són asimptomàtics.

A la roda de premsa, que s'ha dut a terme la delegació de la Generalitat, a Tremp, també hi ha pres part la delegada del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós.

Mostrar formulari de contacte