Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Santi Vila inaugura la 26a Trobada Empresarial al Pirineu

Santi Vila inaugura la 26a Trobada Empresarial al Pirineu

El conseller de Territori i Sostenibilitat aposta pel creixement sostenible enfront del model clàssic o el decreixement En el seu discurs ha demanat a Barcelona que entengui el seu futur en un sentit territorial més ampli que donaria cabuda a projectes com el dels JJOO d'Hivern amb el Pirineu
19/06/2015 13:25

El Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, ha estat l’encarregat d’inaugurar la XXVI Trobada Empresarial al Pirineu. A l’acte ha volgut subratllar que les noves propostes econòmiques dels partits polítics tenen un element en comú, i és que “ens trobem davant un inevitable gir cap a l’esquerra, amb una ciutadania que exigeix regeneració econòmica i democràtica". Per Vila, a més, els ciutadans es divideixen entre els que pensen que l'encaix de Catalunya amb Espanya ''té solució o no, i cal marxar''.

En referència al títol de la Trobada Empresarial al Pirineu, “Preparats per créixer!” Vila ha destacat que és molt adequat per aquest moment econòmic "perquè ens porta a respondre quin és el model en el que ens sentim més còmodes: tornar a créixer ràpidament, com s'havia fent fins ara; o optant pel decreixement o el creixement sostenible”.

En relació amb el model econòmic basat en el decreixement, Santi Vila ha fet referència a l'equip d'Ada Colau a Barcelona i ha subratllat que és una opció ''immoral'' per al 20% d'aturats i per una població que suporta un sobreendeutament.  El conseller ha advertit que mirat des d'una perspectiva global ''és irrellevant que a la península Ibèrica hi hagi tres estats independents'' però en canvi ''és molt més perillós' posar en crisi el model institucional i el model econòmic". Vila ha avisat que s'ha d'escollir entre el model de Veneçuela o el model de Dinamarca.

Finalment, el conseller ha volgut parlar del paper del govern i l’administració, que, segons ell, hauria de basar-se en dos tipus de polítiques: “fer que funcioni l’estructura a través de posar condicions i protegint els més febles”. Pel polític català, “el govern ha d’assegurar estabilitat, que vol dir seguretat i confiança; i ha de dedicar-se a la planificació i el control".

Vila, valorant el paper que ha tingut el govern de Mariano Rajoy en aquesta legislatura, l'ha qualificat de ''desolador'' perquè no ha acceptat obrir el marc de diàleg, "cosa que ens posa moltes dificultats als membres del Govern a l'hora d'explicar als ciutadans de Catalunya 'que val la pena seguir junts''.

Finalment, el conseller de Territori i Sostenibilitat ha defensat la posada en marxa de l'aeroport de la Seu perquè és un projecte "dimensionat" i ha demanat que Barcelona entengui el futur des d'un punt de vista territorial més ampli "com a mega-regió", fet que dóna força a projectes com la candidatura conjunta dels JJOO d'Hivern amb el Pirineu.

Revertir la retirada de la candidatura dels Pirineus

Just abans del conseller, durant l'acte d'inauguració, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, s'ha mostrat agraït pel fet que la capital urgellenca aculli un any més la Trobada Empresarial al Pirineu. “És un referent al país”, ha remarcat. A més, ha volgut donar la benvinguda als presents a la ciutat i els ha convidat a ser bons ambaixadors de la Seu, "més enllà de visions distorsionades". Finalment els ha sol.licitat que ajudin a revertir la retirada de la candidatura dels Pirineus pels Jocs Olímpics d’Hivern, "una gran oportunitat per al territori". Així mateix, els ha instat a tenir en compte els municipis de muntanya a l'hora de tirar endavant noves iniciatives.

Mostrar formulari de contacte