Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Segon atac mortal consecutiu de l'ós a un ramat d'ovelles a Naut Aran

Segon atac mortal consecutiu de l'ós a un ramat d'ovelles a Naut Aran

El plantígrad ha matat un altre exemplar que alletava les cries, cosa que posa en perill la continuïtat de l'explotació de Bagergue. L'animal salvatge va trencar la tanca electrificada que protegia el recinte
Ovella devorada per un ós a Bagergue (Foto: Catalunya Informació)
04/05/2016 11:50

Un ramader de Bagergue (Naut Aran) ha denunciat el segon atac consecutiu de l'ós en pocs dies contra el seu ramat d'ovelles. Segons les proves recollides, el plantígrad va trencar la tanca electrificada que protegia l'explotació i va matar una de les ovelles que alletava les cries. El pagès afectat ha explicat a Catalunya Informació que aquesta doble mort posa en perill la continuïtat de seva explotació, ja que el fet d'haver de criar manualment els exemplars n'encareix el procés i no recuperaria la inversió. A més a més, hi afegeix que les indemnitzacions que preveu l'administració, de 150 euros per ovella morta, no li compensen el dany causat.

Després d'aquest nou incident, el Conselh Generau d'Aran ha comunicat que efectius de la seva guarderia forestal es traslladaran al bosc de Bagergue per foragitar l'ós lluny dels nuclis habitats o d'explotacions ramaderes. El govern aranès coincideix a dir que les primeres proves apunten clarament que les dues ovelles mortes van ser devorades per un ós.

Sigui com sigui, aquest segon episodi incrementa el malestar dels ramaders del Pirineu, que es reuniran precisament a Vielha, aquest divendres, per exigir a les administracions que aturin els plans de reintroducció de fauna salvatge a les comarques de muntanya. Unió de Pagesos considera que la gestió d'espècies com ara l'ós bru o el voltor està ara mateix fora de control. A més a més, exposen que les mesures previstes pel Govern català per evitar els atacs contra bestiar viu són ineficaces i que els afectats tampoc no reben les indemnitzacions promeses. El sindicat agrari també alerta de "l'estrès que pateix el bestiar per la proximitat d'animals salvatges".

El col·lectiu, alhora, reclama al Govern espanyol l'aturada del projecte d'introducció a l'Aran del linx nòrdic. El mateix executiu estatal, de fet, ha reconegut que aquesta espècie pot ser depredador de ramats, malgrat que ha promès oferir exemplars compensatoris en cas d'atacs.

Mostrar formulari de contacte