Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Sorollosa protesta dels ramaders pirinencs a Sort, on han tallat la C-13 per reclamar pagaments d'ajudes pendents

Sorollosa protesta dels ramaders pirinencs a Sort, on han tallat la C-13 per reclamar pagaments d'ajudes pendents

La protesta ha reunit gairebé 200 persones, que han fet sonar esquelles de bestiar per reivindicar la subsistència del sector
16/08/2015 16:10

Unes 200 persones vinculades a la ramaderia pirinenca s'han manifestat aquest diumenge a Sort per reclamar els pagaments pendents de les ajudes que els compensen per viure en comarques de muntanya. La marxa ha acabat amb el tall intermitent de la carretera C-13 en direcció a Esterri d'Àneu, fet que ha provocat retencions puntuals.

La Indemnització Compensatòria de Muntanya corresponent al 2014 encara no ha arribat i els afectats la consideren essencial per poder subsistir. A més, els ramaders exigeixen que l'ajut no desaparegui per al període 2015-2020. Els afectats asseguren que després de mesos negociant amb el Departament d'Agricultura estan cansats d'esperar i han optat per una acció contundent per fer-se sentir.

La ICM és una subvenció creada per mitigar els desavantatges que suposa tirar endavant l'activitat agrària i ramadera a les comarques de muntanya en comparació a altres territoris del país, per exemple, per motius climàtics o els sobrecostos a l'hora de fer arribar el pinso i els farratges a explotacions llunyanes als punts de producció.

Segons han explicat els ramaders, la ICM és un mecanisme comunitari cofinançat per Brussel·les, el Ministeri d'Agricultura i la Generalitat que han cobrat des de fa 30 anys i ara no hi volen renunciar perquè s'hi juguen la continuïtat del sector. El problema, diuen, és que la Generalitat al·lega que les altres dues parts no paguen i, per tant, no té recursos per abonar la subvenció corresponent al 2014. Els afectats temen que aquest sigui només l'inici de la desaparició d'aquesta i d'altres ajudes i insisteixen que la ramaderia de muntanya no pot sobreviure sense el suport públic.

Els ramaders asseguren que quan van presentar la declaració única agrària (la DUN) van signar uns compromisos -per exemple, en matèria mediambiental- que han complert "al cent per cent" i per això exigeixen que les administracions també ho facin. A més, se senten discriminats respecte altres activitats que es porten a terme a les comarques de muntanya que sí que compten amb recursos i posen d'exemple la reintroducció de la fauna salvatge com l'ós bru.

Entre els conductors que s'han trobat la protesta, alguns han estat més comprensius que altres. Per fer més agradable l'espera, un dels ramaders més veterans ha repartit formatge d'ovella. Els ramaders alerten que si no reben aviat els pagaments pendents convocaran noves mobilitzacions.

Mostrar formulari de contacte