Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Territori i el Conselh Generau d'Aran ultimen la protecció i regulació de les bordes i cabanes

Territori i el Conselh Generau d'Aran ultimen la protecció i regulació de les bordes i cabanes

Els municipis aranesos modifiquen el seu planejament per adaptar-se a les disposicions del Pla Director Urbanístic de la vall

Reunió del Conselh Generau d'Aran amb el director general d'Urbanisme (TES)
Reunió del Conselh Generau d'Aran amb el director general d'Urbanisme (TES)
02/03/2018 19:50

El director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, i el síndic d'Aran, Carlos Barrera, han presidit aquest divendres una reunió de treball per ultimar els mecanismes urbanístics de protecció i recuperació de les bordes, les construccions agrícoles i ramaderes tradicionals de l'Aran i de bona part del Pirineu català.

El Conselh va endegar el procediment per modificar les Normes subsidiàries de planejament que regeixen als municipis d'Arres, Bausen, Es Bòrdes, Canejan, Les, Vielha e Mijaran, Vilamòs i Naut Aran. L'objectiu és adaptar aquestes figures d'ordenació urbanística a les directius de preservació de les cabanes agrícoles contingudes al Pla director urbanístic (PDU) de la Val d'Aran, aprovat al juny de 2010 i modificat el 2015 per, entre d'altres, fixar els criteris d'ús i recuperació de les construccions agro-ramaderes i afavorir-ne la preservació per raons arquitectòniques, històriques, ambientals, paisatgístiques o socials.

Durant el darrer any, l'oficina tècnica del Conselh Genrau d'Aran, a través del seu director i amb suport jurídic urbanístic, ha mantingut un seguit de reunions amb alcaldes i tècnics municipals de la vall per consensuar el document normatiu que reguli l'ús de les bordes i cabanes ramaderes tradicionals, que ha estat el motiu de la reunió d'aquest divendres.

Igualment, el PDU vetlla perquè aquestes construccions en sòl no urbanitzable mantinguin el caràcter no residencial i obre, alhora, un ventall de noves possibilitats per impulsar-ne la reconstrucció. Aquests criteris van ser consensuats pel Departament de Territori i Sostenibilitat, els ajuntaments de la vall, el Conselh Generau d'Aran, el col·lectiu de tècnics amb presència a la vall i la Comissió d'Auvitatge de l'Aran. Així, per exemple, els ajuntaments podran autoritzar les intervencions de manteniment o de conservació per a ús lúdic o ramader. Les actuacions de reconstrucció de restes d'edificacions existents, d'altra banda, les aprovarà la Comissió territorial d'Urbanisme de la Val d'Aran, dependent del Departament.

Per tal que el planejament municipal s'adapti al PDU, el Conselh Generau va aprovar inicialment la modificació de les Normes del 2017. El Departament de TES dona assessorament i suport tècnic a aquest treball de revisió, i la Comissió territorial d'urbanisme de la Val d'Aran serà l'encarregada d'aprovar definitivament l'adaptació.

Mostrar formulari de contacte