Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Torna el cicle 'Desenterrant el passat', amb sis activitats repartides per l'Alt Urgell

Torna el cicle 'Desenterrant el passat', amb sis activitats repartides per l'Alt Urgell

S’obre divendres vinent, 7 d'octubre, amb una conferència de la historiadora Mònica Santín sobre l’arquitecte modernista Joan Bergós. Dissabte hi ha prevista una visita guiada per les muralles de la Seu d'Urgell, a càrrec de Pilar Aláez

Ermita de Sant Antoni del Tossal (Foto: Consell Comarcal de l’Alt Urgell)
Ermita de Sant Antoni del Tossal (Foto: Consell Comarcal de l’Alt Urgell)
04/10/2022 14:15

Divendres vinent, 7 d’octubre, s’iniciarà un nou cicle de Desenterrant el passat, que comptarà amb quatre conferències i dues visites guiades que es duran a terme a la Seu d’Urgell, Coll de Nargó, Arcavell, Organyà i Tuixent durant els caps de setmana del mes d’octubre. Les activitats seran obertes a tothom i gratuïtes, amb l’excepció d'una visita guiada a les muralles de la Seu d’Urgell, que tindrà un preu simbòlic de 2 euros. Totes les xerrades s'emetran en streaming.

La proposta que donarà el tret de sortida al cicle serà una conferència pronunciada per la historiadora Mònica Santín Ramos, al voltant de la figura de l’arquitecte modernista Joan Bergós i una de les seves realitzacions més personals, l’ermita de Sant Antoni del Tossal, un veritable referent paisatgístic de la plana de la Seu d’Urgell. L’activitat es farà a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, aquest divendres a les vuit del vespre (enllaç en línia).

L’endemà, 8 d’octubre, el cicle proposa una visita guiada per les muralles de la Seu d’Urgell, a càrrec de Pilar Aláez. Els participants sortiran des de l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat i es disposarà de l'acompanyament d’un intèrpret amb llengua de signes catalana. És l’única activitat del cicle que requereix inscripció prèvia.

Des del 2012

El cicle Desenterrant el passat es proposa cada mes d’octubre des de l’any 2012 i consta d'una sèrie de conferències i activitats relacionades amb la història i el patrimoni cultural a la comarca de l’Alt Urgell. La iniciativa l'organitzen el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell i l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d’Urgell. Es compta amb la col·laboració dels ajuntaments de Coll de Nargó, Josa i Tuixent i Organyà, i l’Entitat Municipal Descentralitzada d’Arcavell i la Farga de Moles.

Programació completa

La proposta d’activitats per al cicle Desenterrant el passat 2022 és la següent:

Divendres 7 d’octubre a les 20 h, a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell:

Conferència “Sant Antoni del Tossal, l’estela de Gaudí al Pirineu. L’empremta de Joan Bergós a l’Alt Urgell”, a càrrec de Mònica Santín Ramos.

 

Dissabte 8 d’octubre a les 18 h, a la Seu d’Urgell:

Visita guiada a les muralles de la Seu medieval, a càrrec de Pilar Alaez Gil.

Activitat de pagament (2 €) i sota inscripció prèvia a l’enllaç turismeseu.com/reserves

Punt de sortida: Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d’Urgell.

Hi haurà acompanyament d’intèrpret amb llengua de signes catalana.

 

Dissabte 15 d’octubre a les 17 h, a Coll de Nargó:

Visita guiada “Del preromànic al barroc: una història de Coll de Nargó contada a través de les seves esglésies”, a càrrec de Pilar Alaez Gil.

Punt de sortida: església romànica de Sant Climent de Coll de Nargó.

 

Dissabte 22 d’octubre a les 18 h, al Local Social d’Arcavell:

Conferència “Els camins vells d’Andorra. Geografia i patrimoni del viari tradicional a Valls de Valira”, a càrrec de Carlos Guàrdia Carbonell i Carles Gascón Chopo.

 

Dissabte 29 d’octubre a les 19.30 h, a la sala Xart de l’Ajuntament d’Organyà

Conferència “Els elefants d’Anníbal i el pas dels Pirineus durant la Segona Guerra Púnica”, a càrrec d’Oriol Olesti Vila.

 

Diumenge 30 d’octubre a les 11 h, a la Sala Cadí de Tuixent:

Conferència “El Mestre de Tuixent, fabricant de retaules per a parròquies humils al segle XVI”, a càrrec de Carles Gascón Chopo.

Mostrar formulari de contacte