Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Tot a punt per a l'inici de la campanya electoral del 20-N

Tot a punt per a l'inici de la campanya electoral del 20-N

CiU i PPC aspiren a guanyar terreny a la demarcació de Lleida, mentre el PSC té el repte de mantenir els resultats del 2008 Teresa Cunillera (PSC), Conxita Tarruella (CIU), Josep Ignasi Llorens (PP), Xavier Castellana (ERC) i Josep Maria Carles (ICV-EUiA), encapçalen les llistes electorals

Eleccions
Eleccions
03/11/2011 11:04

El PSC té el 20-N el repte de mantenir els resultats electorals de les eleccions generals del 2004 i el 2008 i tornar a assolir 2 diputats per Lleida i 3 senadors aconseguits amb l'Entesa. Al capdavant de la llista repeteix Teresa Cunillera, que haurà de fer front a una llista de CiU encapçalada també de nou per Conxita Tarruella. La federació nacionalista vol recuperar terreny perdut en les últimes eleccions i tornar a tenir 2 diputats i 3 senadors.

Per la seva banda, el PPC espera obtenir per primera vegada 2 diputats i un 1 senador per la demarcació. Repeteix com a cap de llista Josep Ignasi Llorens. ERC vol recuperar el diputat que va perdre el 2008 i ICV-EUiA espera aconseguir representació per primer cop.

L'any 2008, el PSC va aconseguir 2 diputats per Lleida, CiU 1 i el PPC un altre. En un context de crisi econòmica i de males perspectives electorals socialistes a nivell estatal, el PSC tindrà el repte de mantenir aquests bons resultats. Fa quatre anys va aconseguir el 37% dels vots enfront d'un 28% de CiU i el 15% del PPC.

D'altra banda, els tres partits que van aconseguir representació ara fa quatre anys aposten per la continuïtat en els seus caps de llista. Així, la que ha estat aquesta legislatura vicepresidenta del Congrés, Teresa Cunillera, torna a ser la cap de llista socialista, mentre que Conxita Tarruella repeteix per CiU i Josep Ignasi Llorens ho fa pel PPC.

Mentrestant, ERC i ICV-EUiA aposten per cares noves. El republicà Xavier Castellana substitueix l'exconseller de Governació Jordi Ausàs, mentre que Josep Maria Carles encapçala la llista ecosocialista en substitució de Josep Antoni Moreno.

Les llistes

Des dels anys 90, els socialistes havien aconseguit per Lleida un representant en cada cambra, però el 2004 i el 2008 van aconseguir dos diputats al Congrés, resultat que només havia obtingut anteriorment el 1982 i el 1989. A més, fa quatre anys van repetir el rècord al Senat del 2004, aconseguint 3 dels 4 senadors amb l'Entesa Catalana de Progrés. Aquesta fita l'hauran de repetir sense aquesta coalició.

Els socialistes s'han marcat com a prioritats a la demarcació de Lleida la sortida de la crisi conservant l'Estat del Benestar, a més de mantenir les inversions i lluitar contra el frau fiscal. També es comprometen a prioritzar la lluita contra l'atur, amb especial incidència en l'atur juvenil.

Mentre els socialistes aspiren a mantenir resultats, CiU espera recuperar terreny perdut. La federació nacionalista vol aconseguir el pròxim 20-N els 2 diputats i els 3 senadors per Lleida amb què va comptar des del 1986 al 2004, any en què es va quedar amb un diputat i un senador. Aquest resultat es va repetir el 2008.

Les prioritats de CiU passen per reclamar a Madrid una millora de les infraestructures de Lleida com ara l'A-14, l'Eix del Pirineu i les bones comunicacions amb Tarragona, així com una aposta decidida per dotar d'Internet i banda ampla tot el territori. També s'han marcat com a prioritat reivindicar el pacte fiscal, la creació d'ocupació i més autogovern.

Per la seva banda, el PPC confia que podrà obtenir 2 diputats al Congrés i 1 representant al Senat, fet que suposaria el millor resultat de la seva història. Els resultats dels populars a la demarcació sempre han estat més modestos, ja que no han aconseguit mai representació al Senat, mentre que al Congrés han obtingut tradicionalment 1 diputat. Els anys 1989 i 2004 es van quedar sense representació.

Entre les prioritats dels populars hi figuren la sortida de la crisi, crear ocupació i defensar el sector agrari recuperant el Ministeri d'Agricultura, cartera que algunes fonts situen en mans de Llorens si el PP aconsegueix arribar a la Moncloa.

Per últim, ERC i ICV-EUiA no van aconseguir representació l'any 2008 a la demarcació de Lleida. Els republicans concorreran el 20-N de forma conjunta amb RCat i aspiren a recuperar la representació que van aconseguir l'any 2004. Aquella ha estat l'única vegada en 30 anys que els republicans van obtenir un diputat per Lleida al Congrés.

Per la seva banda, els ecosocialistes no han ocupat mai un lloc al Congrés ni al Senat per la circumscripció lleidatana. Aquest cop intentarà capgirar aquesta situació amb la llista encapçalada per Josep Maria Carles. ICV-EUiA espera que les eleccions del 20-N provoquin un gir radical en les polítiques econòmiques i socials.

L'enllaç de Lleida amb el corredor del Mediterrani

Un dels temes que més està centrant la precampanya i que amb tota probabilitat serà un dels eixos de la campanya per tots els partits és l'enllaç de Lleida amb el corredor del Mediterrani. El fet que la proposta d'eix ferroviari que va escollir Europa no tingués present un enllaç directe amb les terres de Lleida va fer saltar les alarmes de seguida als diferents partits de Lleida i això ha desencadenat una allau de reclamacions en aquest sentit per al futur govern estatal. Al mateix temps, tot i ser competència de la Generalitat, els partit s'estan abocant en reclamar que l'Aeroport de Lleida-Alguaire actuï com a eix vertebrador d'aquesta línia directa amb el corredor que ha de servir per fer arribar els nostres productes a Europa.

Finalment, i com acostuma a ser habitual a les terres de Lleida, el reclam de mesures per donar una millor sortida als productes agropecuaris i per pal·liar la greu crisi que pateix el sector agrícola seran altres punts forts de la campanya electoral a la demarcació.

La campanya electoral arrenca aquesta mitjanit.

Mostrar formulari de contacte