Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Troben a Gerri un jaciment d'explotació de sal prehistòric, únic a Catalunya

Troben a Gerri un jaciment d'explotació de sal prehistòric, únic a Catalunya

Les seves característiques també fan que sigui un dels pocs que es coneix a la Península Ibèrica. L'espai tindria uns 4.000 anys d'antiguitat i s'ha localitzat més de 40.000 restes de ceràmica

19/06/2015 10:55

Una excavació arqueològica al jaciment del Pla de la Guineu, a Gerri de la Sal (Pallars Sobirà) ha posat al descobert evidències d'explotació de la sal en època prehistòrica, fa uns 4.000 anys. De confirmar-se aquestes evidències es tractaria de l'únic jaciment d'aquestes característiques de tot Catalunya i un dels pocs que es coneix a la Península Ibèrica.

Les evidències més clares d'aquestes salines són la gran quantitat de restes de ceràmica que s'han trobat; més de 40.000. Es tracta de restes dels gerros que s'utilitzaven per compactar la sal donat que el mètode utilitzat no és per evaporació sinó per combustió. Un cop la sal s'havia compactat dins el gerro aquest es trencava.

Es tracta d'un jaciment que mostra una manera d'explotar la sal anterior a la de les salines d'època medieval que utilitzen el mètode d'evaporació. L'explotació de la sal en època prehistòrica és feia mitjançant escalfament artificial d'aigua (fogar).

Marc Piera, del departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha explicat a l'ACN que s'agafava un vas de ceràmica i s'emplenava d'aigua i es feia escalfar amb foc fins que l'aigua s'havia evaporat. Aquesta operació és feia en reiterades ocasions fins que el recipient quedava ple de sal compactada. Un cop la sal estava ben compactada és trencava el vas i el bloc de sal es el que es transportava cap a d'altres zones.

Miquel Molist, catedràtic de prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha afirmat que es tracta d'una troballa ''nova i inèdita'' i l'ha catalogat de ''troballa de primer ordre''. Molist ha dit que endarrereix la producció de sal a l'època prehistòrica.

Una altra de les evidències de l'excavació és que possiblement a una zona molt pròxima hi havia un centre de producció de ceràmica per facilitar les tasques. L'argila que apareix a l'entorn del jaciment és pràcticament igual a la que s'utilitzava per fer els recipients.

El jaciment arqueològic del Pla de la Guineu fou descobert l'any 2011 durant els treballs de la construcció de la variant de la carretera N-260, al seu pas per la localitat, en una finca anomenada el Pla de la Guineu. En el marc de la construcció d'aquesta infraestructura es realitzà una primera intervenció arqueològica que permeté evidenciar que es tractava d'un jaciment prehistòric. Però el que fa singular a aquest jaciment és el fet que evidència una explotació de a sal en època prehistòrica.

Es tracta, per tant, d'un jaciment arqueològic de gran potencial científic, cultural i divulgatiu el qual pot esdevenir un element dinamitzador en la potenciació del patrimoni salí de Gerri de la Sal.

Mostrar formulari de contacte