Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / UGT denuncia "col·lapse" en l'atenció primària a les regions de Lleida i de l'Alt Pirineu i Aran

UGT denuncia "col·lapse" en l'atenció primària a les regions de Lleida i de l'Alt Pirineu i Aran

El sindicat denuncia l'augment de les llistes d'espera per a operacions. L'informe compara les dades de d'abril de 2018 amb les de febrer de 2021, en plena etapa de restriccions per la pandèmia
Roda de premsa d'UGT a Lleida (Foto: ACN)
14/07/2022 17:50

UGT ha denunciat manca d'inversió en salut pública a les regions sanitàries de Lleida i de l'Alt Pirineu i Aran. Segons el sindicat, la manca de recursos s'ha vist agreujada els darrers anys per la major activitat derivada de la pandèmia, l'envelliment progressiu de la població i les limitacions de plantilla. Consideren que ara hi ha un "col·lapse" a l'atenció primària que ha fet augmentar, en molts casos més del doble, les llistes d'espera.

L'informe Diagnosi de la Sanitat Pública elaborat pel sindicat reclama que es reverteixin les "retallades" en l'àmbit sanitari i es millori les condicions dels professionals "per evitar que marxin a d'altres comunitats". El secretari general de la UGT-Terres de Lleida, José Luis Aguilà, ha dit que "així no podem continuar". A tall d'exemple, ha dit que entre l'abril del 2018 i el febrer del 2021 el temps d'espera de les operacions de pròtesi de maluc, als hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria, va passar de 55 dies a 130 i de 85 dies a 112, respectivament.

Dades de l'Alt Pirineu i Aran

Pel que fa als pacients de l'Alt Pirineu i Aran, en el seu informe la UGT indica que durant la pandèmia la llista d'espera per a operacions de cataractes va passar de 41 dies a 59; la de pròtesi de maluc, de 13 a 62 dies; la de pròtesi de genoll, de 44 a 58; la de varius, de 49 a 108; la d'hèrnies, de 31 a 42. Pel que fa a consultes externes, es va passar de 18 a 28 dies en traumatologia, si bé el sindicat admet que a la resta de consultes la xifra es va mantenir semblant o fins i tot es va reduir: de 27 dies a 29 en cardiologia, d'11 dies a 9 en digestiu i de 28 a 26 en ginecologia.

Quant a les proves, als hospitals i CAP pirinencs també hi va haver una reducció de llista en ecocardiograma (de 40 dies a només 16), mentre que es va mantenir quasi igual en ecografia ginecològica (de 23 dies a 25) i sí que va augmentar moderadament en abdominal (de 18 a 27) i en colonoscòpia (de 23 a 28). Alhora, UGT reconeix que la comparació de dades es fa amb una de les èpoques de més restriccions per la pandèmia (febrer de 2021).

La secretària general de la UGT Serveis Públics de les Terres de Lleida, Bea Bonilla, opina que tot i aquests contrastos, a grans trets, l'augment és "exponencial". El sindicat hi afegeix que tot plegat "trenca el concepte d'accés universal a la sanitat, perquè cada vegada hi ha més gent opta per contractar empreses de sanitat privades". En aquest sentit, també critiquen el Govern per "ajudar que el model canviï" i passar d'un model públic a un de "compartit" amb el sector privat, cosa que veuen com "una privatització encoberta".

Cobrir jubilacions i evitar una fuga de talent

Pel que fa a les mancances de plantilla, UGT explica que provenen de la no substitució de jubilats però també de "la fuga de personal qualificat a altres comunitats", sobretot cap a l'Aragó en el cas de la demarcació de Lleida. També denuncien la manca d'especialistes i esmenten concretament l'absència d'oncòlegs a l'Espitau Val d'Aran, a Vielha. Aguilá lamenta que "surt més barat pagar el taxi de Vielha a Barcelona que portar un especialista a la muntanya".

Per tot plegat, el sindicat vol que s'augmenti les inversions i es "reverteixi les privatitzacions, per vetllar per una sanitat pública i en igualtat de condicions per a tota la ciutadania, independentment del seu lloc de residència".

Mostrar formulari de contacte