Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Un estudi històric revela el dinamisme de la comunitat jueva en època medieval a la Seu d'Urgell

Un estudi històric revela el dinamisme de la comunitat jueva en època medieval a la Seu d'Urgell

La investigació proposa posar en valor les restes històriques del municipi L'estudi s'ha presentat en el marc del cicle 'Parlem d'Història'
Laura de Castellet
20/05/2015 11:45

Un estudi sobre la recerca arqueològica de les restes de la muralla medieval de la Seu d'Urgell i un buidatge documental de l'època revelen el dinamisme i la importància de la comunitat jueva a la Seu. Una de les autores de l'estudi, Laura Castellet, ha explicat que del treball d'investigació ha sorgit una idea molt nova del que ha estat l'evolució de la ciutat i la seva vida quotidiana.

Castellet ha declarat que "ha estat sorprenent comprovar el dinamisme de la comunitat jueva durant l'Edat Mitjana, poder-la ubicar i situar, fins i tot localitzant una sinagoga". En aquest sentit, la historiadora indica que "s'haurà d'aprofundir i fer una monografia sobre aquest àmbit".

L'estudi històric parteix de les restes de la muralla medieval de la Seu i també posa en relleu que el patrimoni físic i arqueològic de la Seu, "desconegut i menyspreat al llarg del segle XX", afirma l'autora del document.

La investigació arqueològica, el buidatge documental i l'estudi dels elements del patrimoni cultural formen part d'un sol projecte però ha estat dut a terme per tres persones diferents: Òscar Augé, pel que fa a la part d'investigació arqueològica; Laura de Castellet, pel que fa a la part documental, i Carles Gascón, pel que fa a l'estudi dels elements del patrimoni cultural.

Restes importants

Entre les restes més importants, el document destaca el parcel·lari del cadastre de la ciutat que "és hereu de l'època medieval i, fins i tot, de l'època romana". Segons comenta Castellet, "si no es destrueix la trama urbana de la Seu es podrà conèixer molt més de la gènesi de la ciutat i la seva evolució".

Castellet assegura que "cada vegada que al centre històric hi passa un buldòzer s'està carregant segles d'història". En aquest sentit, la historiadora avisa que les restes de la muralla de la Seu no han estat declarades ni Bé d'Interès Local "per la qual cosa, no tenen cap tipus de protecció".

Mostrar formulari de contacte